Det italienska köket går aldrig ur tiden och är ständigt aktuellt i svenskarnas matrepertoar. Matkreatören Linnéa Seidel, som står bakom populära @linneasskafferi, har tagit fram recept som tar dig till Italien – rena smaker och äkta mathantverk utan att vara avancerat eller krångligt.
Här kommer recept på Pizza Bianca med Stracchino och rödlök, Smakrik Quattrocentopasta och Sötsyrlig citron- & Mascarponepaj.
Pizza Bianca med Stracchino & rödlök
Bellissimo. En enkel pizzadeg som ger dig härligt fluffiga kanter med massor av smak toppad med färskosten Stracchino, riven Quattrocento, stekt rödlök, oliver samt salvia och basilika.
Tillagning: 50 minuter
Ingredienser: 4 pizzor
PIZZADEG
4 dl vatten
6 msk olivolja
25 g jäst
1 tsk socker eller honung
ca 8-10 pizzamjöl
2 tsk salt
TOPPING
1 paket Granarolo Stracchino, 170 g Granarolo Quattrocento, riven
6 röda lökar
200 g oliver
smör till stekning
Gör så här:
Börja med pizzadegen. Smula jästen i en rymlig bunke, häll i vatten och olja. Rör om tills jästen lösts upp. Lägg i socker/honung och mjöl, arbeta degen i 10 minuter. Ha i saltet mot slutet. Degen ska släppa från kanterna och vara lätt kladdig.
Jäs minst 12 timmar i kyl över natten, eller 2 timmar i rumstemperatur. När degen jäst klart, dela den i 4 bitar och forma till runda bollar. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter. Tips. Har du inte tid att göra en egen pizzadeg går det fint att köpa en färdig. Värm ugnen till 275°C och ställ in en plåt eller en pizzasten.
Skala och skiva löken, stek den mjuk i smör utan att den tar färg.
Tryck ut degbitarna till fyra runda pizzor. Bred på ett generöst lager Granarolo Stracchino, strö över riven Quattrocento och toppa med stekt lök, oliver och de färska kryddorna.
Grädda pizzorna tills kanterna fått fin färg, cirka 10 minuter. Toppa med mer basilika och salvia. Servera direkt.
Smakrik Quattrocentopasta
En krämig pasta är bland det godaste man kan göra. Rätten känns riktigt lyxig, men går ungefär lika fort att laga som tiden det tar att koka pastan. Vem älskar inte sådan matlagning? Buon Appetito.
Tillagning: 15 minuter
Ingredienser: 4 personer
1 dl riven Granarolo Quattrocento
150 g Granarolo Mascarpone
100 g Granarolo Gorgonzola Dolce
4 portioner valfri pasta, tex farfalle
cirka 2 dl pastavatten
1 gul lök
160 g pancetta
färsk persilja
färsk spenat
skal från 1 ekologisk citron
svartpeppar
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Skala och finhacka löken och stek den mjuk utan att den tar färg. Lägg ner riven Quattrocento, Mascarpone och Gorgonzola i pannan, slå på lite av pastavattnet och låt koka ihop till en krämig sås. Hacka och stek under tiden pancetta och rör ner i pastasåsen tillsammans med spenat och finhackad persilja.
Häll av pastan när den är al dente och rör ner den direkt i såsen. Blanda väl och smaka av med svartpeppar samt finrivet skal från en citron. Servera direkt.
Sötsyrlig Mascarponepaj
Ett sprött pajskal med den mest fantastiska fyllningen av krämig Granarolo Mascarpone smaksatt med lemon curd och pistagekräm. Toppa med små klickar av lemon curd, hackade pistagenötter och rivet citronskal. Sött, fräscht, lent och knaprigt – allt i en och samma tugga!
Tillagning: 2 timmar
Ingredienser: 10 bitar
PAJSKAL
200 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 dl mandelmjöl
2 dl florsocker
1 äggula
MASCARPONEKRÄM
1 paket Granarolo Mascarpone, 250 g
1 dl lemon curd
1 msk pistagekräm
3 dl vispgrädde
1 msk florsocker
TOPPING
70 g pistagenötter
4 msk lemon curd
1 ekologisk citron en kvist färsk rosmarin
Gör så här:
Mixa snabbt ihop smör, vetemjöl, salt, mandelmjöl, florsocker och äggula till en pajdeg. Plasta in och låt vila i kylen 30 minuter. Kavla sedan ut degen på mjölat bord.
Sätt ugnen på 180°C. Klä en pajform med löstagbar kant med degen, nagga botten. Tips: lägg på ett bakplåtspapper och fyll pajskalet med torkade gula ärtor, det gör att pajdegen gräddas jämnt och inte jäser upp. Grädda pajskalet i cirka 20 minuter. Låt svalna helt.
Rör ihop Granarolo Mascarpone, lemon curd och pistagekräm. Vispa grädde och florsocker tills grädden tjocknat. Vänd ner lite av grädden i Mascarponekrämen och rör slät, vänd sedan i resten av grädden. Fyll det avsvalnade pajskalet med Mascarponekrämen.
Toppa pajen med grovhackade pistagenötter, lemon curd, rivet skal av 1 citron och finhackad rosmarin.
Servera direkt och njut!