Äntligen dags att damma av grillen! I dagarna kommer spännande nyheter från Lönneberga som lanserar två kycklingnyheter till sitt populära färdigkryddade grillsortiment. Färdiga spett har blivit lite av ett signum för Lönneberga, nu lanseras Kycklingspett Barbeque. För de som söker variation lanseras Grillmix med 4 minispett Mild Jalapeño och 4 kycklingben Grillkrydda.
– Den färdigkryddade kycklingen är för alla smakälskare och tillfällen då man vill att det ska gå extra smidigt vid grillen, utan att kompromissa med varken kvalitet eller smak. Det ska vara enkelt att samlas kring god mat, säger Irène Degerman, Brand manager Lönneberga.
Nyheterna är precis som övrigt sortiment av 100 % svensk kyckling från Blekinge med omnejd, märkt med den ”gula pippin” från Svensk fågel och marinerade med färska örter och kryddor.
Lönnebergas grillsortiment omfattar totalt åtta smaksatta grillprodukter och självklart hela det naturella sortimentet.
Fredagskocken Mattias Larsson har komponerat tre riktigt smakrika och lättlagade grillrecept med Lönnebergas två nyheter samt storsäljande spettet Paprika & Örter. Vad sägs om Kycklingspett BBQ med grillad sallad & beamayo, Caesarspett eller Libanesisk kycklingfest?
Libanesisk kycklingfest
Visst är det så att många smaker gör måltiden lite godare? Här har vi utgått ifrån vår färdiga grillmix med både spett och klubbor i två olika smaksättningar och adderat plockmat med inspiration från det libanesiska köket.
4 portioner
Tillagningstid: 45 minuter
1 förpackning Lönneberga Grillmix (á 620g)
4 libabröd
Myntabulgur
2 dl bulgur
3 msk pressad citronsaft
2 msk olivolja
1 dl hackad mynta
salt
Syrad rödlöksallad
1 rödlök
1 msk pressad citronsaft
1 msk hackad persilja
salt
Paprikahummus
1-2 vitlöksklyftor
500 g kokta kikärtor
½ dl tahini (sesampasta)
200 g rostad paprika på burk
½ dl pressad citronsaft
½ dl olivolja
salt
Vitlöksyoghurt
1 vitlöksklyfta
2 dl matlagningsyoghurt
2 msk hackad persilja
salt
Så här gör du
Myntabulgur: koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen. Låt den svalna och blanda med citronsaft, olivolja och mynta. Smaka av med salt.
Syrad rödlöksallad: skala och skiva rödlöken tunt. Blanda med citronsaft, persilja och en nypa salt. Paprikahummus: riv vitlök och mixa samtliga ingredienser till hummusen. Smaka av med salt.
Vitlöksyoghurt: riv vitlöken och blanda ihop ingredienserna. Ställ svalt till servering.
Kyckling: grilla kycklingen enligt anvisningen på förpackningen. Grilla även bröden någon minut på slutet.
Servering: Servera kyckling och bröd med alla goda tillbehör i skålar och låt alla bygga sin perfekta tallrik.
Kycklingspett BBQ & grillad sallad
Grillat är väl ändå godast, och den klassiska BBQ-kryddan är svårslagen. Servera dina grillade spett tillsammans med en grillad sallad och en magisk beamayo.
1 förpackning Lönneberga Kycklingspett BBQ
á 480 g
Grillade grönsaker
300 g grön sparris
250 g cocktailtomater
400 g små potatisar, kokta
65 g ruccola
olivolja
salt
svartpeppar
Beamayo
1 schalottenlök
½ dl vitvinsvinäger
½ dl vatten
dragon- och persiljestjälkar
2 äggulor
1 msk dijonsenap
3 dl olja med naturell smak
salt
2 msk finhackad dragon
1 msk finhackad persilja
Så här gör du
Beamayo: skala och finhacka schalottenlöken, lägg i en kastrull tillsammans med vinäger, vatten och stjälkarna från dragonen och persiljan. Koka ner tills cirka 2 msk återstår. Sila reduktionen och låt den svalna.
Lägg äggulor, dijonsenap, reduktionen du precis kokat ihop och en rejäl nypa salt i en matberedare. Starta matberedaren och tillsätt oljan sakta under mixning till en fin majonnäs. Smaka av med salt och blanda sedan ner de hackade örterna.
Kyckling: grilla kycklingen enligt anvisningen på förpackningen.
Grillad sallad: ansa sparrisen och blanda med cocktailtomater och potatis. Häll på lite olja, salt och svartpeppar och rör runt försiktigt. Grilla grönsakerna några minuter till fin grillyta.
Servering: fördela de grillade grönsakerna på fyra tallrikar och strö över ruccola. Toppa med kycklingen och en klick beamayo.
Caesarspett
Kycklingspett är en riktig favorit som går hem hos alla. Här serverar vi den med en fräsch hjärtsallad grillad i halvor och toppad med en smakrik dressing som påminner om den du har till en caesarsallad och riven parmesanost. Alla vill ta mer!
4 portioner
Tillagningstid: 45 minuter
1 förpackning Lönneberga Kycklingspett Paprika & Örter (á 480 g)
Grillad hjärtsallad
2 hjärtsallader (eller gemsallader)
200 g cocktailtomater
4 salladslökar
50 g parmesanost
olivolja
salt
svartpeppar
Sardelldressing
25 g sardeller (i olja, avhälld vikt)
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk hackad persilja
3 msk äppelcidervinäger
2 msk olivolja
Så här gör du
Sardelldressing: hacka sardeller, schalottenlök och vitlök. Blanda med resterande ingredienser till dressingen.
Kyckling: grilla enligt anvisningen på förpackningen.
Sallad: halvera salladen och ringla över lite olja. Grilla några minuter till fin grillad yta.
Servering: halvera tomaterna och lägg upp salladen och tomaterna på ett fat. Ringla över dressingen. Strimla och strö över salladslöken och hyvla eller riv över parmesanosten. Servera salladen till den nygrillade kycklingen.