Patrick Sellman pratar gärna rakt och direkt från hjärtat och kanske ska en varningens finger höjas för känsliga läsare, men låt dig inte rädslas, texten som följer är viktig information som handlar om ditt och mitt ansvar för att ta vårt ansvar. Dessutom ger texten en tydlig och klargörande inblick i hemberedskap och Patricks hjärta slår gärna ett extra slag för en småbrukarlivsstil som håller basala kunskaper levande i befolkningen såsom att producera och ta tillvara mat men även att klara av att göra saker själv.
– Istället för att spela golf kan man slå med lie, säger en mycket engagerad Patrick.
För dig som inte följer podden “I väntan på katastrofen” eller Instagramsidan Smabruk.se kommer här en kort presentation av Patrick Sellman.
Patrick och hans fru Ingmarie har bott i Ragvaldstjärn, som ligger drygt 9 kilometer västerut från Gräsmarks centrum, sedan våren 1993, i ett hus där de tillsammans med vänner timrat varenda stock. Tillsammans driver de ett småbruk sedan 30 år. Patrick och Ingmarie arrangerar kurser inom småbruk och biodling. Han föreläser om beredskap runt om i hela landet och att få en pratstund med en fullbokad Patrick Sellman torde kanske vara helt omöjlig, men via telefon gick det alldeles utmärkt.
Samhällets sårbarhet
Patrick har alltid anat samhällets sårbarhet. Med en far som var reservofficer och en farbror som attackflygare inom flygvapnet, fanns det Kalla Kriget ständigt närvarande. Han gjorde lumpen i en jägarbataljon. Fortsatte efter rekryten som yrkesofficer där han utbildade värnpliktiga.
Han använder inte gärna begreppet prepping. Den för tankarna till en subkultur. Hemberedskap är att ta ansvar för sin familj, sitt hushåll och samhället. Alltid! Vara förberedd på att reda ut oförutsedda situationer. Vår förmåga att stå emot svåra händelser. Så gott det går.
Hur människor förändras över tid
Patrick gör en jämförelse mellan två olika historiska perspektiv; hans mamma och en kvinna, 30 år, boende på Söder i Stockholm.
Patricks mamma föddes samma dag som Tyskarna inledde ockupationen av Danmark och Norge den 9 april 1940. Hon var ett torparbarn med fyra syskon. Fadern var inkallad i beredskap. Kvar i hemmet var modern och syskon som alla fick ta sitt ansvar och sätta sig in i allehanda sysslor såsom att så, bärga hö, fiska och så klart alla andra vardagliga sysslor som att plocka bär och svamp, tvätta, laga mat, ta hand om gårdens djur, sy och laga kläder. En generation som växte upp med en bred kunskap och gjorde dem till kapabla människor. Den generationen sydde ofta barnens kläder då de var så dyra.
Som en modernare version till hans mamma berättar Patrick om 30-åringen från Söder som inser att hennes generation saknar mycket av dessa färdigheter.
– Kvinnan från Söder som berättar att vänner till henne köper IKEA-möbler, men måste ringa ett företag som kommer och skruvar ihop dem. Det får symbolisera nutiden. Även om det är i ytterkanten, men inte helt ovanligt i städerna.
En paradox
– Vi blir allt mer individualiserade och går vår egen väg. Välfärdsstaten gör oss mindre beroende av varandra. Det krävs ganska mycket av oss att odla starka relationer Ofta väljer vi bort det när vi inte längre är lika beroende av varandra. Vi går vår egen väg och satsar på oss själva. Samtidigt som vi är mer specialiserade än någonsin. Kan väldigt lite. Vi är egentligen mer beroende av varandra än någonsin.
Patricks ord är en ögonöppnare och han visar gång på gång hur skör vår livssituation är. Förbereder vi oss inte så kommer konsekvenserna att bli så allvarliga att folk inte orkar tänka på det.
– Jag hör, tyvärr ganska ofta kvinnor, säga ”att blir det så illa så kan jag lika gärna dö”.
Det är sorgligt och då är det dags att börja tänka över vad du gör med ditt liv. För det är också beredskap och motståndskraft att jobba för att ha ett så bra liv som möjligt. Ett liv som är värt att leva och kämpa för. Beredskap är inte endast mat, vatten och vevradio utan stark gemenskap, livsvilja och försvarsvilja, mental och kulturell beredskap? Vi har i flera generationer vant oss vid att någon annan ordnar saker när det blir problem. Nu har det offentliga samhället avvecklat alla beredskapslager och organisationen sedan snart ett kvartsekel. Det tog decennier att bygga upp förra gången. Det kommer ta tid även denna gång. Man tecknar inte brandförsäkring när det redan brinner i knuten.
Var inte rädd, var förberedd! På www.preobox.se finns flera olika boxar att köpa, bland annat denna med 36 portioner fördelade över frukost, lunch och middag.
Överflödets paradox
Vi lever i ett ständigt överflöd av mat och annat. Mat finns överallt. Matsäck är för de flesta knappt längre ett minne. Finns på varenda bensinmack. Patrick vill dock göra oss uppmärksamma på, att det som finns på hyllorna i affären i Sunne, är slut på 2-3 dagar vid en normal förbrukning. De stora central lagren är i realiteten bara ett stopp för ompackning av varor; kommer det in en pall så ska den ut inom 24 timmar.
– Ta en kung eller drottning från 1500 – 1800 talet till en dagligvarubutik. Berätta att det är här som “pigorna” och “drängarna” handlar sin mat varje dag. Gå till papayorna, ananaserna och visa vad de kan köpa för en lågavlönad arbetstimme. I ett historiskt perspektiv är det helt ofattbart.
Vi upplever ständigt detta överflöd. Samtidigt har vi aldrig haft så lite mat i vår närhet. Den är slut på dagar om inte lastbilarna går.
Huvudbudskapet
Hemberedskap syftar till att vi alla skall kunna fortsätta att lösa våra uppgifter även om det är totalt kaos i landet. Vi är så beroende av varandra och samhället att det är vår enda chans. Det är alltså inte en fråga om att gömma sig i ett hörn i källaren med en vevradio och lite konserver eller åka till ett fritidshus i skogen och gömma sig.
– Förskolläraren ska kunna ta sig till arbetsplatsen och driva sin verksamhet. Ta hand om infektionsläkares dotter, så att han i sin tur kan åka in till sjukhuset och rädda livet på din systers sjuåriga dotter som fått sepsis. Vi måste verkligen hjälpas åt att hålla igång samhället. Du ska i din tur förbereda dig hemma så att du kan lösa dina uppgifter, förklarar Patrick.
Enligt Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap ska du under en kris klara dig i sju dagar. Patrick uppskattar att en tredjedel av Sveriges befolkning är såpass förberedda.
Patrick lägger tonvikten på att hemberedskapen är grunden för hela samhällets motståndskraft. Staten har bestämt att vi skall ha en beredskap i samhället på tre månader inom de viktigaste samhällsfunktionerna. Kanske är det då perfekt om hushållen har en veckas egen beredskap. Blir det kaos på ett ställe så finns det en veckas marginal innan det blir riktig kris i det enskilda hushållet. Då finns beredskapen och hjälp kan komma fram. Idag är den beredskapen på samhällsnivå inte på plats utan minst sagt en bit bort. Du får fundera på vem som kommer den åttonde dagen tills den är det.
– Vad är det för samhälle som inte har beredskap för sina 10 miljoner invånare? Häpnandväckade för mig som, för bara några decennier sedan, hade en insyn i vilka enorma lager Sverige hade. Ända fram till mitten på nittiotalet fanns tex 150 ånglok som stod utmed järnvägsnätet. Lok, krigsplacerade ångloksförare och eldare som skulle sköta transporten vid långvarigt elavbrott. Vi hade otroliga lager med energi, olja och stenkol för flera år. Detta för att kunna hålla igång samhället om importen försvann.
2019 tog regeringen beslut om att upprätta ett civilt försvar som skulle ingå i totalförsvaret. Samtliga partier var överens, med vissa reservationer, trots detta kommer man inte till handling. Men Patrick tror och har förhoppningar om att de första stegen kan vara tagna. Men det är inte så mycket som händer när beslutsfattarna sitter i kvicksand, för att använda hans egna målande beskrivning.
”Det har blivit rädslan för att göra fel som styr istället för viljan att lösa uppgiften.”
Risken för att vi skall få större problem ökar över tid med den utveckling som är nu. Det kan vara allvarliga sabotage mot infrastruktur till kraftiga störningar i logistikkedjorna. Det går inte att hålla igång produktion av nödvändigvaror då energi och materiel saknas.
Vem bryr sig?
Patrick önskar att vi skulle vara mer omtänksamma om varandra.
Det är vanligt att man tycker att hat är kärlekens motsats och det stämmer väl bra om man med kärlek menar de väldigt positiva känslor man kan ha för någon person tex. Om kärlek istället är att uppoffra sig för andra, bära och lyfta dem i svårigheter. Ja då är det likgiltigheten som är kärlekens motsats. Den får ofta näring från uppgivenheten.
Vi påverkas alla av den tidsanda vi lever i. Skall vi inte dras med så måste vi göra medvetet och aktivt motstånd. Ge inte upp! Du och vad du gör är viktigt!
– Jag skulle vilja uppmana alla att gå med i motståndsrörelsen mot likgiltigheten. Det är beredskap på riktigt!
Vill du höra mer från Patrick, leta fram hans och Kalle Zackari Wahlströms podd “I väntan på katastrofen”. Eller varför inte ta del av den kostnadsfria Beredskapsskolan som du finner på preppbox.se. En skola som Patrick har skapat tillsammans med Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström (båda kända från bland annat SVT-programmet “Hjälp vi har köpt en bondgård”). Deras skola ser till att göra dig väl förberedd. Varje onsdag får du ett mejl med veckans lektion som bygger på bland annat minnesramsor och uppmanar alla att var och en ska ta ansvar för att kunna klara sig själv i minst en vecka om något händer som kan påverka vår vardag. Gärna längre.
Preppbox.se har tagit fram matlådor med både frystorkat och mjukkonserver. Fokus ligger på mat och vattenrening.