Italienska Granarolo utökar osthyllan med flera italienska nyheter! Bland annat klassiska färskosten Granarolo Stracchino och kittosten Granarolo Taleggio. Och två efterlängtade innovationer: High Protein Mozzarella och High Protein Ricotta, lika goda men med mer protein, mindre fett och laktosfria.   

Granarolo är den största italienska mejerigruppen, företaget ägs av 700 italienska mjölkbönder och är det självklara valet för många italienare. – Vi sätter stort värde i att förvalta de klassiska ostarna och det italienska arvet, men vi har också ett driv att utveckla framtidens klassiker, säger Luca Tonin, vd Granarolo Nordic.

Nyheter! Italienska klassiker

Granarolo Stracchino är en fräsch färskost med krämig konsistent. En ny bekantskap för många, men vi tror svenskarna kommer älska den lika mycket som italienarna gör. Perfekt på mackan, att dippa grönsaker i och till matlagning. 

Granarolo Taleggio är en kittost som gärna hamnar på ostbrickan här i Sverige. Jättegott, men låt den inte stanna där. Taleggio är också perfekt när något ska gratineras eller på en pizza bianca. 

Nyheter! Innovativa high protein

Ett helt nytt sortiment för alla ostälskare som också prioriterar protein i sin kost. De proteinrika ostarna är lika goda som originalet men med mer protein, mindre fett och de är laktosfria.  

Granarolo High Protein Mozzarella är en len Mozzarella med 18 % mer protein (20 g/100 g) och 70 % mindre fett (5 g/100 g). Laktosfri.

Granarolo High Protein Ricotta är en fyllig italiensk färskost med 13 % mer protein (8,5/100 g) och 60 % mindre fett (5 g/100 g). Laktosfri och kan ätas av lakto-vegetarianer.


Recept

Piadina är ett underbart italienskt mjukt tunnbröd som fylls med saker du gillar. Som vår riktigt krämiga färskost Stracchino, pepprig ruccola, färska tomater och smakrik prosciutto. Lunchen är serverad och du är i himlen! Fantastico!  

Tillagning: 30 minuter 

6 Piadina 
5 dl vetemjöl
2 dl vatten
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
¾ dl olivolja

Till servering
1 Granarolo Stracchino, á 170 g
ruccola
3 tomater
10 skivor prosciutto
salt

Gör så här: Börja med att baka din piadina. Blanda alla ingredienser och arbeta ihop till en deg. Antingen i maskin 5 minuter eller för hand i 10 minuter. Forma till en avlång rulle och låt vila under plastfolie i 20 min. 

Dela degen i 6 jämnstora bitar, låt dem ligga under plastfolie tills du kavlar och steker dem. Kavla ut varje bit till en jämn cirkel på lätt mjölat bord, stek sedan på båda sidorna i lite olja på hög värme tills det fått fin färg och är helt genomgräddat. Låt det färdiga brödet vila under en kökshandduk medan du steker klart resterande bröd. 

Bred ett generöst lager Granarolo Stracchino på ena halvan av brödet. Skiva tomater och lägg på tillsammans med ruccola och prosciutto. Salta efter smak. Vik över den andra halvan av brödet och servera direkt. 


Italienska kycklingfrikadeller med Ricotta

Här kommer de godaste kycklingfrikadeller du kan tänka dig! Makalöst saftiga och fulla med protein tack vare den extra proteinrika Ricottan. Magnifico!  

Tillagning: 45 minuter 
4 portioner 

Tomatsås 
125 g Granarolo High Protein Ricotta – 1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
800 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl vatten
2 msk balsamvinäger
salt & svartpeppar
färsk basilika

Kycklingfrikadeller
800 g kycklingfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 ägg
2 dl panko
1 dl Granarolo Quattrocento, riven
125 g Granarolo High Protein Ricotta
saft från 1/2 citron
1 dl finhackad basilika
salt & svartpeppar
1 dl Granarolo Quattrocento, riven
färsk basilika
fyra portioner pasta

Sätt ugnen på 225°C
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjuk i en ugnsfast gryta. Tillsätt tomatpuré, krossad tomat, vatten och buljong. Låt koka upp och sjud medan du gör kycklingfrikadellerna.
Kycklingfrikadeller: skala och finhacka lök och vitlök. Blanda lök, ägg, panko, riven Granarolo Quattrocento, Granarolo High Protein Ricotta, citron och basilika. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt kycklingfärsen och blanda väl. Blöt händerna med kallt vatten och forma färsen till runda bollar. Tips: blöt händerna med jämna mellanrum så fastnar inte färsen lika lätt.
Smaka av tomatsåsen med balsamvinäger, finhackad basilika, salt och svartpeppar. Lägg ner kyckling-frikadellerna i tomatsåsen, klicka ut Granarolo High Protein Ricotta mellan frikadellerna och toppa med Granarolo Quattrocento. Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Skjut in grytan i ugnen cirka 20 minuter eller tills kycklingfrikadellerna är klara (tid beror på hur stora du gör frikadellerna). Toppa med färsk basilika och servera med pasta


Mozzarellafylld kyckling 

Kombinationen kyckling, Mozzarella, pesto och tomat är en riktig klassiker. Här använder vi High Protein Mozzarella för en extra krämig och proteinrik kycklingmåltid. Lägg gärna kycklingen i marinaden redan kvällen innan, då blir det här en extra lättlagad vardagsfavorit fylld med italienska smaker.  

Tillagning: 30 minuter 
4 portioner 

4 kycklingfiléer
3 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
½ citron, saften
2 vitlöksklyftor
salt
100 g Granarolo High Protein Mozzarella
100 g Pesto alla genovese
250 g babyplommontomater
valfri pasta
färsk basilika

Sätt ugnen på 175°C. 

Blanda balsamvinäger, olja, citron, pressad vitlök och salt i en ugnsfast form. Lägg i kycklingfiléerna och vänd runt i marinaden ett par gånger. Lyft upp kycklingen och stek på hög värme i olja till fin färg på båda sidor. 

Lägg tillbaks kycklingen i ugnsformen med marinaden. Bred ett lager pesto över varje kycklingfilé och toppa med skivad Granarolo High Protein Mozzarella. Dela tomaterna och fördela i formen. 

Laga klart kycklingen i ugnen cirka 15 minuter, kycklingen ska ha en innertemperatur på 70°C. Koka pasta enligt anvisning på paketet. Fördela pastan på fyra tallrikar, lägg på kyckling och ugnsbakade tomater. Avsluta med att skeda över den goda skyn som bildats i botten av formen och toppa med massor av finhackad basilika.  


Recepten är framtagna av Linnéa Seidel för Granarolo 2024.