Nu lanseras Lönneberga Kyckling Ministeak, en smakrik saftig lårfilé med skinn. Just lårfilé med skinn efterfrågas i allt större utsträckning av matintresserade konsumenter som söker kycklingdetaljer med smak och karaktär, och är sedan länge många kockars favoritdetalj.

Lönneberga Kyckling Ministeak är stektålig, smakrik, saftig och samtidigt klimatvänlig. Den är lika god att steka som att grilla. Just lårfilén med skinn är många kockars favoritdetalj när det kommer till kyckling. Det är en lite fetare del med mer smak och karaktär, skinnet bidrar med ännu mer smak och blir härligt krispigt vid tillagning.

– Vår nya Ministeak är en rejäl bit kyckling som uppskattas av konsumenter som gillar kött och är på jakt efter kycklingdetaljer med karaktär som tar för sig på tallriken. 2023 ökade kycklingkonsumtionen i Sverige från året innan* och vi ser ett fortsatt ökat intresse för ett breddat kycklingutbud i butik, säger Irène Degerman, Brand Manager Lönneberga.

Sex klassiker med en twist av Ministeak

Den passar även perfekt i traditionella kötträtter, vad sägs om Ministeak Saltimbocca, Ministeak
Rydberg, Ministeak Frites, Ministeak Tagliata, Ministeak Carbonara eller Ministeak Jerk? Klassiker vi
älskar och som passar till både vardag och helgens middagsbjudning.

Alltid svensk kyckling

Lönneberga Kyckling Ministeak är precis som övrigt kycklingsortiment från Lönneberga 100 % svensk kyckling från Blekinge med omnejd, märkt med den ”gula pippin” från Svensk fågel.
Säljs på Citygross, Hemköp, Ica och Willys från v37.


1 förpackning Lönneberga Kyckling Ministeak, (á 650 g)

SÖT SENAPSCREME
1 tsk Colman’s senapspulver
2 msk skånsk senap
1 msk florsocker
1 dl vispgrädde
salt

RÅSTEKT POTATIS
700 g potatis
olivolja
salt & svartpeppar

SAUTERAD LÖK
2 gula lökar
olivolja

TILL SERVERING
1 msk finhackad persilja
4 äggulor

4 portioner Tillagningstid: 45 minuter

En svensk husmansklassiker som vi twistar till med en saftig Kyckling Ministeak med skinn för extra mycket smak. Till det serveras givetvis råstekt potatis, senapscrème och sauterad lök. Smaklig spis!

SÅ HÄR GÖR DU
Senapscrème: vispa ihop senapspulver, senap och florsocker. Tillsätt grädden och vispa tills senapscrèmen är som lättvispad grädde i konsistensen. Smaka av med salt och ställ i kylen till servering.
Råstekt potatis: tärna potatisen i centimeterstora bitar. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek potatisen i olja 10-15 minuter tills den är genommjuk och har fin färg. Smaka av med salt och svartpeppar.
Sauterad lök: finhacka löken, fräs i olja i en kastrull på medeltemperatur i 5 minuter. Den ska bli mjuk men inte få färg.
Kyckling Ministeak: tillaga kycklingen enligt anvisningen på förpackningen.
Servering: lägg potatisen på ena halvan av fyra tallrikar och kycklingen på den andra. Lägg löken i mitten med äggulan ovanpå. Strö över persilja och servera med den söta senapscrèmen.


1 förpackning Lönneberga Kyckling Ministeak, (á 650 g)
600 g pommes frites eller potatis

BEARNAISE
150 g smör
2 äggulor
1 schalottenlök
1/2 dl rödvinsvinäger
1/2 dl vatten
2 msk finhackad dragon + stjälkarna
1 msk finhackad persilja + stjälkarna
salt

TOMATSALLAD
400 g tomater
1 rödlök
3 msk god olivolja
flingsalt och svartpeppar

4 portioner Tillagningstid: 45 minuter

Franska Steak Frites är en klassiker som serveras på brasserier runt om i Europa. Vi gör vår med krispig Kyckling Ministek och serverar med hemgjorda pommes, en hemslagen bea och en fräsch tomatsallad = mästerliga smaker! Bon Appétit!

SÅ HÄR GÖR DU
Bearnaise: koka upp smöret i en kastrull och häll sedan över i en kanna utan att den vita bottensatsen följer med. Låt smöret svalna till 60°C. Finhacka schalottenlök och lägg i en kastrull tillsammans med vinäger, vatten och kvistarna från persilja och dragon (bladen hackas och blandas ner senare). Koka upp och låt reducera ner till cirka 2 msk. Sila ner reduktionen i en ny kastrull och tillsätt äggulorna under konstant vispning på låg temperatur (eller över ett vattenbad) tills det blivit en tjock kräm. Ta av från plattan och häll sakta ner det 60°C varma smöret under konstant vispning. Tillsätt hackad dragon och persilja. Smaka av med salt.

Kyckling Ministeak: tillaga kycklingen enligt anvisningen på förpackningen.

Pommes frites: skär potatisen i lagom tjocka, jämna stänger och fritera i två omgångar. Alternativt kör potatisstängerna eller färdiga pommes i ugnen med olja.

Tomatsallad: dela tomaterna och skiva löken. Blanda med olivolja, salt och svartpeppar.

Servering: servera den nystekta kycklingen med pommes, bea och tomatsallad.


1 förpackning Lönneberga Kyckling Ministeak, (á 650 g)

SALTIMBOCCA
8 skivor prosciutto
1 kruka salvia
1 dl vitt vin
2 dl kalv- eller kycklingbuljong
smör
salt & svartpeppar

UGNSROSTAD POTATIS & 
TOMAT
600 g fast potatis
250 g cocktailtomater
65 g ruccola
olivolja
salt & svartpeppar

4 portioner Tillagningstid: 60 minuter

Klassiska Saltimbocca har smaker som tar oss direkt till Italien. Vi gör vår Saltimbocca med saftig Kyckling Ministeak med skinn för extra smak. Kycklingen lindas in i prosciutto tillsammans med färsk salvia och tillagas i en vinsky. Buon appetito!

SÅ HÄR GÖR DU
Potatis & tomater: värm ugnen till 220°C. Skiva potatisen i 1/2-centimeter tjocka skivor och lägg på en ugnsplåt. Vänd i olja, salt och svartpeppar och ugnsbaka. ä.gg in halverade tomater på potatisplåten efter cirka 30 minuter och ugnsbaka allt ytterligare 10 minuter tills potatisen är genommjuk och har en fin rostad yta.

Kyckling Ministeak: salta och peppra kycklingen. Lägg ett eller två salviablad på kycklingens skinnsida och linda prosciutto runtom. Stek i smör på medelhög temperatur, några minuter på varje sida till fin färg. Lyft ur kycklingen och häll ner vin och buljong i pannan. Koka upp och låt koka ett par minuter, smaka av stekskyn med lite salt. Lägg tillbaka kycklingen i pannan och låt brässera i skyn tills den är genomstekt.

Servering: blanda ruccola med potatis och tomater, servera tillsammans med kyckling och vinsky.


1 förpackning Lönneberga Kyckling Ministeak, (á 650 g)

BAKADE TOMATER
400 g cocktailtomater
olivolja
salt

TILLSERVERING
50 g rostade pinjenötter
100 g ruccola
3 msk god olivolja
3 msk balsamicovinäger
50 g parmesanost

4 portioner Tillagningstid 70 minuter

Den italienska rätten Tagliata har blivit en favorit runt om i världen. Vi gör vår Tagliata med Kyckling Ministeak som har skinnet kvar för extra mycket smak. Till det sötsyrliga ugnsbakade tomater, rostade pinjenötter och generöst med parmesan. Italienska smaker i all sin enkelhet. Buonissimo!

SÅ HÄR GÖR DU
Bakade tomater: värm ugnen till 120°C. Halvera tomaterna och lägg på en ugnsplåt med snittytan uppåt. Ringla över lite olja och salt. Ugnsbaka 1 timme tills de halverats i storlek. 
Öppna gärna ugnsluckan med jämna mellanrum för att släppa ut ånga.

Rostade pinjenötter: rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått gyllenbrun färg.

Kyckling Ministeak: tillaga kycklingsteaken enligt anvisningen på förpackningen. Tranchera innan servering.

Servering: lägg ruccola på ett stort serveringsfat och toppa med trancherad kyckling, tomater och pinjenötter. Ringla över olivolja och balsamvinäger, avsluta med att riva eller hyvla över parmesan.


1 förpackning Lönneberga Kyckling Ministeak, (á 650 g)

PASTA
2 pkt Lönneberga kycklingbacon (á 100 g)
250 g torkad spaghetti
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 ägg
60 g riven parmesanost
salt och grovmalen svartpeppar
(ca 2 dl kokvatten från pastan)

TILL SERVERING
parmesanost
hackad persilja
4 äggulor
grovmalen svartpeppar

4 portioner Tillagningstid: 45 minuter

En carbonara med kyckling tänker du, är det verkligen carbonara? Självklart! Lönnebergas alldeles egna carbonara med knaprigt kycklingbacon och saftig Kyckling Ministeak med knaperstekt skinn vid sidan. Testa, du kommer inte bli besviken! Ciao!

Kyckling Ministeak: tillaga kycklingsteaken enligt anvisningen på förpackningen.

Kycklingbacon: strimla kycklingbaconet och knaperstek. Halvera och skiva den gula löken och finhacka vitlöken, addera till kycklingbaconet och stek ytterligare någon minut.

Pasta: koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen, häll av men spara 2 dl av pastavattnet. Vispa upp äggen lätt i en skål och rör ner riven parmesanost. Rör ner den avrunna pastan i pannan med bacon och lök. Tillsätt 1-2 dl pastavatten och blanda ordentligt, pannan skall stå på en varm platta så smakerna snabbt kokar ihop. Häll ner ägg- och ostblandningen, blanda runt och dra av från plattan. Smaka av med salt och rejält med svartpeppar.

Servering: lägg pasta på fyra tallrikar och toppa med kyckling, lite parmesanost, hackad persilja, varsin äggula och grovmalen svartpeppar.


1 förpackning Lönneberga Kyckling Ministeak, (á 650 g)

JERKMARINAD
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk malen kryddpeppar
1 tsk malen ingefära
1 krm cayennepeppar
2 msk farinsocker
2 msk pressad limesaft
1/2 dl olivolja
salt och svartpeppar

KRYDDIGT RIS
2 dl långkornigt ris
2 salladslökar
2 paprikor
200 g kokta svarta bönor
1 tsk paprikapulver
1 tsk Sambal Oelek
Olivolja
salt och svartpeppar

ANANASSALSA
1/2 ananas
1 lime
1 tsk Sambal Oelek
2 msk hackad koriander
2 msk olivolja
1 rödlök
salt

4 portioner Tillagningstid: 45 minuter

Marinera Kyckling Ministeak i en smakrik Jerk, den karakteristiska Jamaicanska kryddblandningen, och servera med kryddigt ris och en sötsyrlig salsa – Just great!

Kycklingsteak: finriv vitlök och blanda med övriga ingredienser till en marinad. Salta och peppra kycklingen och blanda ner i marinaden. Låt marinera i minst 15 minuter och stek sedan kycklingen försiktigt på lite lägre temperatur då sockret från marinaden lätt bränns annars.

Kryddigt ris: koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skiva salladslöken och fintärna paprikorna. Blanda riset med salladslök, paprika, bönor, Sambal, lite olivolja, paprikapulver, salt och svartpeppar.

Ananassalsa: skala och tärna ananasen fint. Riv det yttersta skalet av limen och pressa juicen. Blanda med övriga ingredienser till salsan och smaka av med salt.

Servering: servera kycklingen med det kryddiga riset och ananassalsa.