Vad händer i Rottneros Park nu?
– Till helgen 16-17 december har vi traditionell julmarknad i parken. Dels är utställare på plats, sedan har vi satsat en del på ljus och eld. Det kommer en barnkör och så får vi besök av jultomten. Utställarna står precis innanför entrén och en bit nerför allén, en del utställare står inomhus i Spegelsalen där även Rottneros Parks vänner serverar glögg och pepparkakor.
– Det är ett bra tillfälle att köpa sista-minuten klapparna eftersom det är sista helgen innan julafton och så finns det lite läckerheter till julbordet.
Vilken blandning är det på utställarna?
– Ja, det är en väldig blandning. I år är det många UF-företag ( ung företagsamhet) som deltar men annars är det hantverk, juldekorationer, julkransar, smycken, mathantverk, framför allt te och dryck. De flesta är lokala hantverkare men det kommer även några som är från andra delar av Sverige. Lokalt är det bryggerier, exempelvis Västra Ämterviks Bryggeri, Fryksdalens Bryggeri, Westra Ämterviks tehandel och sen har vi ganska lokala som Finnskogens ost, Enbackens musteri, Studio Mark & Jimena. m.fl. I år är det tredje året som vi kör och vi har totalt 40-50 utställare. Det brukar vara en kärngrupp som är återkommande från år till år, men även några nya.
Vilka förberedelser håller ni på med nu?
– Just nu är det många ljusslingor som ska upp, skaffa fram ved, sand och sånt, eftersom vi inte vet vilket väder det blir. Det är även mycket kontakter med utställare och att hitta nya. Vi måste även se till att värmen fungerar i Spegelsalen, det är ju gamla byggnader.
Vilka öppettider har julmarknaden?
– Öppettiderna i parken är 12-18 på lördag och 12-17 på söndag. Lite senare öppettider än tidigare år, då det är extra mysigt när mörkret faller och ljussättningen i parken blir mer framträdande.
Och vad händer efter julmarknaden?
– Efter julmarknaden blir det att plocka ner allt tillbaka och sedan ta lite julledigt, säger Magnus som är heltidsanställd på Rottneros Park och som jobbar året runt med att dra runt verksamheten.
Under vinter- och vårmånaderna januari – mars är det mest planering. Att se över vilka växter och blomkrukor som ska beställas och även fröer som vi ska odla upp själva, samt marknadsföring och service av våra maskiner och planering av personal. Vi har mycket personal när det väl drar igång både i trädgården, café, entré, butik, glasscafé och i lekparken.
Det är runt sju stycken medarbetare som börjar direkt efter påsk, i slutet på mars och i början av april. Det är då tjälen i marken försvinner och man börjar så fröer. Sedan städas parken, det tar många veckor. Många grenar och löv som ska bort. I år kan det bli mer än vanligt, då den tidiga snön knäckte en del träd och löven låg ju kvar.
Nästa steg är att förbereda rabatterna och börja plantera, vilket tar flera veckor när plantorna kommer runt sista veckan i maj. Parken öppnas för besökare 25 maj, i tid för Mors dag.
Nästa personalgrupp är de som ska förbereda café, butik och entré. När skolan tar slut börjar feriepraktikanter från årskurs 9 som vi anlitar genom kommunen, då börjar det bli fler besökare också. Då är det viktigt att ha bra bemanning i cafét, trädgården och i lekparken. När säsongen är över tar vi bort alla ettåriga växter, kantskär gångar och allt annat som vi inte hinner med under högsäsong. Sedan behöver vi se över alla vattensystem och fontäner och fixa inför vintern.
Magnus Holmvik, parkchef i Rottneros Park
Vad är det för plantor som ni driver från frö?
Det är solrosor till stor del, sedan är det klätterväxter och grönsaker. Det är inte så stor variation på grund av att vi inte har kapacitet att driva upp så mycket själva. Vi har ett gammalt terrarium som finns kvar sedan det fanns djur i parken, där vi har ett provisoriskt växthus. Men vi har visioner på att bygga ett större växthus där vi kan driva upp allt själva, men det ligger i framtiden.
Hur många olika sorters plantor och hur många plantor brukar du köpa in?
– Ja, om man tittar tillbaka så brukar det röra sig om cirka 10 000 plantor. Oftast upphandlar vi plantor från något företag i Småland som har möjlighet att kunna hantera stora mängder plantor och ha stor variation. Vi har inga unika växter men vi försöker välja blommor som inte är så vanliga ute i handeln. Vi har också områden i parken med perenner som är fleråriga.
Hur går planeringen av parken till?
Magnus komponerar alla rabatter och krukplanteringar förutom idéträdgårdarna. Han ritar och skissar för hand och kallar sig själv för gammaldags och använder inga moderna ritprogram. Magnus är i parken hela kalenderåret så han ser alla årstider och förändringar, vilket han tycker är roligt.
– Ja, det är kul att följa parken genom alla årstider. Och särskilt kul med julmarknaden då folk även kan komma hit på vintern. Om det är bra väder så får de se parken i vinterskrud, med rimfrost och fina byggnader. Det är fint.
Annars är en av mina favoritdelar av parken Arboretum, vilken jag finner rogivande med alla träden samt Blomstergården med alla perenner, där delar av rabatterna nu genomgår en renovering.
Vilka evenemang har ni klara för nästa år?
– Vi kör Tisdagar i parken med vänföreningen under juli och då händer det lite extra i parken. Vi har spökskulpturen som är populär hos barnen, ponnyridning och så guidning av parken, ibland har vi föreläsningar om odling med mer. Efter sommaren har vi Skördefesten, som troligen sker 1 september, vilket också blir säsongsavslutning. Sedan blir det julmarknad igen.
Vi har lite funderingar på allt möjligt, Halloween med mera, men det är inget som är spikat än. Trädgårdsmässan ligger på is, om inte någon utomstående vill ta tag i den. Sedan vill vi gärna förlänga säsongen med fler arrangemang, så det tittar vi på. Problematiken består lite av hur vi kan locka hit många besökare. På sommaren är det redan många turister här, så då är det lättare, men vi ser potential i att kunna hitta på lite fler evenemang.
Några nya inslag i parken?
Det är ju så bra med trädgårdsutbildningen i Sunne, i somras bidrog eleverna med tre nya idéträdgårdar. Förhoppningsvis kommer det en ny kull med elever nästa år som odlar fram nya idéträdgårdar. Det är ju bra både för dem och för oss. Det resulterade i mycket inspirerande trädgårdar, säger Magnus.
Nu letar vi efter nya trädgårdsmänniskor som vill göra trädgårdar – helst personer med Värmlandsanknytning. Mårbacka har ju en idéträdgård som de anlägger med nya blommor varje år. Västanå teater har tidigare gjort idéträdgård några år vilket är roligt. Även personalen gör några egna.
Parken har också många bröllopsmiddagar i Spegelsalen, även vigseln i parken har ökat, vilket är kul. Folk letar efter udda platser och fina miljöer att gifta sig på. Vi har en person anställd som sköter den delen. Kommande säsong är nästan fullbokad och några har även bokat in sig för 2025.
Vilka projekt arbetar ni med?
- Just nu renoverar vi Blomstergården, vi har även planer på att renovera både i Örtagården och Rosengården. Även lekparken står inför upprustning. Andra insatser som behöver göras är att åtgärda trappor och plattgångar.
Vanliga besökare i parken
Det blir allt vanligare med gruppbokningar, både från Sverige och Norge. Det är skolklasser och föreningar.
Många besöker parken en fin sommardag och avslutar med en föreställning på Västanå Musik & Teater. Familjer kommer och har med sig picknick-korg och njuter av badplatsen och barnfamiljer som håller till i lekparken.
Något övrigt som du vill berätta?
Öppningshelgen i Rottneros park 25 maj har vi återinvigning av Arboretum – ett område med en samling av ovanliga träd där personer som bland annat kungen och Olof Palme har planterat. Det är allt från kungar, presidenter till astronauter som har planterat genom åren. Arboretum har stått stilla i många år men nu ska vi sätta nya träd som har udda bladfärger eller former. Just nu finns det cirka 40 träd, som har varit 70 från början. Nu tänkte vi börja med att sätta två nya träd. Vilka kända personer som ska plantera dem kan jag ännu inte avslöja.
Har Hertigen av Värmland något träd där ännu?
Ja, både han och Kungen har planterat. Det kan bli några celebriteter i parken under invigningshelgen.
Magnus avslutar intervjun med:
Ni sunnebor som inte varit i parken på många år borde göra ett nytt besök och uppleva allt nytt som finns. Idag är det mer en familjepark.
Tre snabba om Rottneros Park
- Det finns 100 skulpturer i parken. Det finns alltid några nya skulpturer från år till år. En av de mest kända skulpturerna är Diana-skulpturen och Nike.
- Här planteras cirka 10 000 plantor varje år.
- Om du köper ett säsongskort så gäller det vid alla evenemang som parken själva arrangerar, inkl. julmarknaden.
Intervjuare: Linda Isaksson
Text: Annika Bergh
Foto: Rottneros Park