I över 60 år har SVT sänt julkalendrar. I år blir det ett kärt återseende om än med nya skådespelare.

Folkkära klassikern Trolltider från 1979

Årets julkalendern blir ett kärt återseende, Trolltider.  Det är en historia fylld med spänning i den magiska trollvärlden. Det blir en ny historia, där vi får träffa många av de populära karaktärerna från originalet från 1979 igen.

Handlingen
Enligt legenden härskade för länge sedan det mäktiga Bergatrollet över Norden och spred kaos. Tillsammans lyckades de fyra folken – trollen, feerna, häxorna och människorna – få honom att somna med hjälp av en magisk bärnsten. Men en dag råkar en människa hitta stenen och bryter magin som håller trollet sovande. Tolvåringarna Saga och Love, en människa och ett troll, slår sig samman för att hindra Bergatrollet från att vakna och ta över världen igen. Men lyckas de hitta stenen i tid och rädda världen?

I sin jakt på bärnstenen möter Saga och Love flera karaktärer som var med i Trolltider från 1979: den underbara fen Dorabella, den sura häxan Mara, den plikttrogna Vätten, den grinige maktmästaren Gorm och det snälla, men lite korkade trollet Kotte.

Flera av karaktärerna återkommer i denna nytappning och i rollerna syns bland annat Kjell Bergqvist, Nour El Refai, Malte Gårdinger, Matilda Gross och Ossian Skarsgård.

– Trolltider från 1979 var min allra första stora tv-upplevelse. Jag vill ta med mig minnena jag har därifrån; den finurliga stämningen, humorn, magin, och överföra allt det till en upplevelse som kan ge publiken idag samma fina känsla som jag hade då. Målet när vi jobbar är att Sunes jul ska möta Sagan om ringen. Minst! : ) säger Lisa Farzaneh som regisserar årets julkalender.

Kjell Bergqvist, Malte Gårdinger, Helmon Solomon, Ossian Skarsgård, Nour El Refai, Matilda Gross i årets julkalender Trolltider – legenden om Bergatrollet. Foto: Johan Paulin/SVT

Källa: svt.se