Åsa Wikberg är mångsysslaren som gått från westernridning till amerikansk 50-tals restaurang och det med bravur. Diner 45 är ett lyckat koncept som fått utmärkelse som en av landets bästa vägkrogar. I år firar restaurangen 10 år och lördag 17 juni firades det med stort kalas i Stöpafors med Classic Car Show och livemusik. 

Åsa började sin yrkeskarriär i den grafiska branschen och det var så hon hamnade i Sunne, genom en anställning på Broby grafiska 1999. Men det fanns något annat som lockade, hästar och westernridning. Hon gav sig upp på hästryggen och intresset växte vilket mynnade ut både i ett westernmagasin och en butik. 2005 startade hon en liten redaktion hemma och gav ut sitt första nummer av LuckyRider samma år. Resor till USA gav inspiration och reportage och här blev hon också bekant med den klassiska amerikanska restaurangstilen. Hon startade westernbutik på webben och var en av landets största importörer av westernboots. 

Åsa blev snart trångbodd och sökte efter en passande lokal. 2013 fick hon erbjudande om att köpa Stöpafors före detta lanthandel. Lokalen vid E45 uppfyllde alla kriterier och priset var bra så hon slog till. Med sitt strategiska läge för en butik föddes också idéen om en restaurang och så fick det bli. Med sina många minnen från USA började hon skissa på en kombinerad 50-tals restaurang, westernbutik och redaktion och inom en kort tid var arbetet igång. Restaurangen öppnade portarna i slutet av 2013 och succén var snart ett faktum. 

Expanderade direkt

Om det var kombinationen av ett 50-tals ställe långt ute på landet med god hemlagad mat som drog folk är svårt att säga, men hennes förväntade försäljning dubblerades redan första året och köket fick byggas ut ganska direkt. Även sittplatserna behövde fyllas på och butiken som upptog halva lokalen fick flytta till Stöpafors gamla skola. Någon redaktionsdel blev det inte ens tal om, 2017 lade hon ner tidningen när intresset för den tryckta tidningen svalnat. Idag finns 130 sittplatser inomhus och 70 sittplatser utomhus.

År 2018 öppnade Åsa ännu ett Diner 45 i Rättvik, tillsammans med familjen Thorslund som ägde hotellet mitt i stan. Även den restaurangen blev en omedelbar succé – mitt i nostalgimeckat. Sedan några år tillbaka har Åsa gått ur som ägare med att de samarbetar fortfarande, bland annat med gemensam hemsida.

Sedan 2019 ligger allt fokus för Åsa på Diner 45 i Sunne. Westernbutiken och webbshopen lades ned 2018. Platsansvarig är dock yngsta dottern Matilda då Åsa och hennes sambo Anders bor stora delar av året på varmare breddgrader. Förra året gick Matilda även in som delägare. Sedan starten har det varit omsättning på personal men de senaste fem åren har staben varit fast – familjerna Wikberg, Dubova och Amini, som för Åsa och företaget är ovärderliga. 

10-års jubileum

Så har det då gått tio år, vart Åsa än åker i landet träffar hon människor som besökt hennes restaurang i lilla Stöpafors. I juni kompletteras dessutom tankstationen på fastigheten med sex Recharge snabbladdare och de har många ideér om vidare utveckling. Nytt sedan förra sommaren är en Ice Cream Bar som gjorde succé direkt. 

Att Diner 45 blivit en succé är förstås ingen tillfällighet, Åsa är en driven företagare med många års erfarenhet inom olika branscher. Med stort fokus och noga utstuderade planer – och en jättebra idé – har hon idag en årlig omsättning på 10 miljoner kronor. 

– När man slår ihop sin samlade kunskap och bestämmer sig för vad man vill uppnå, tror på sig själv och sin idé samt gör en detaljerad plan och budget så har man verktygen som behövs för att lyckas.

– Vart jag än åker i landet träffar jag ofta människor som ätit hos oss och i år kommer smått fantastiska 800.000 gäster att ha passerat genom Diner 45 i Stöpafors.

Foto: Eva Eastwood, Mattias Blomqvist, Åsa Wikberg