Ã…sa Wikberg är mÃ¥ngsysslaren som gÃ¥tt frÃ¥n westernridning till amerikansk 50-tals restaurang och det med bravur. Diner 45 är ett lyckat koncept som fÃ¥tt utmärkelse som en av landets bästa vägkrogar. I Ã¥r firar restaurangen 10 Ã¥r och lördag 17 juni firades det med stort kalas i Stöpafors med Classic Car Show och livemusik. 

Ã…sa började sin yrkeskarriär i den grafiska branschen och det var sÃ¥ hon hamnade i Sunne, genom en anställning pÃ¥ Broby grafiska 1999. Men det fanns nÃ¥got annat som lockade, hästar och westernridning. Hon gav sig upp pÃ¥ hästryggen och intresset växte vilket mynnade ut bÃ¥de i ett westernmagasin och en butik. 2005 startade hon en liten redaktion hemma och gav ut sitt första nummer av LuckyRider samma Ã¥r. Resor till USA gav inspiration och reportage och här blev hon ocksÃ¥ bekant med den klassiska amerikanska restaurangstilen. Hon startade westernbutik pÃ¥ webben och var en av landets största importörer av westernboots. 

Ã…sa blev snart trÃ¥ngbodd och sökte efter en passande lokal. 2013 fick hon erbjudande om att köpa Stöpafors före detta lanthandel. Lokalen vid E45 uppfyllde alla kriterier och priset var bra sÃ¥ hon slog till. Med sitt strategiska läge för en butik föddes ocksÃ¥ idéen om en restaurang och sÃ¥ fick det bli. Med sina mÃ¥nga minnen frÃ¥n USA började hon skissa pÃ¥ en kombinerad 50-tals restaurang, westernbutik och redaktion och inom en kort tid var arbetet igÃ¥ng. Restaurangen öppnade portarna i slutet av 2013 och succén var snart ett faktum. 

Expanderade direkt

Om det var kombinationen av ett 50-tals ställe långt ute på landet med god hemlagad mat som drog folk är svårt att säga, men hennes förväntade försäljning dubblerades redan första året och köket fick byggas ut ganska direkt. Även sittplatserna behövde fyllas på och butiken som upptog halva lokalen fick flytta till Stöpafors gamla skola. Någon redaktionsdel blev det inte ens tal om, 2017 lade hon ner tidningen när intresset för den tryckta tidningen svalnat. Idag finns 130 sittplatser inomhus och 70 sittplatser utomhus.

Ã…r 2018 öppnade Ã…sa ännu ett Diner 45 i Rättvik, tillsammans med familjen Thorslund som ägde hotellet mitt i stan. Även den restaurangen blev en omedelbar succé – mitt i nostalgimeckat. Sedan nÃ¥gra Ã¥r tillbaka har Ã…sa gÃ¥tt ur som ägare med att de samarbetar fortfarande, bland annat med gemensam hemsida.

Sedan 2019 ligger allt fokus för Ã…sa pÃ¥ Diner 45 i Sunne. Westernbutiken och webbshopen lades ned 2018. Platsansvarig är dock yngsta dottern Matilda dÃ¥ Ã…sa och hennes sambo Anders bor stora delar av Ã¥ret pÃ¥ varmare breddgrader. Förra Ã¥ret gick Matilda även in som delägare. Sedan starten har det varit omsättning pÃ¥ personal men de senaste fem Ã¥ren har staben varit fast – familjerna Wikberg, Dubova och Amini, som för Ã…sa och företaget är ovärderliga. 

10-Ã¥rs jubileum

SÃ¥ har det dÃ¥ gÃ¥tt tio Ã¥r, vart Ã…sa än Ã¥ker i landet träffar hon människor som besökt hennes restaurang i lilla Stöpafors. I juni kompletteras dessutom tankstationen pÃ¥ fastigheten med sex Recharge snabbladdare och de har mÃ¥nga ideér om vidare utveckling. Nytt sedan förra sommaren är en Ice Cream Bar som gjorde succé direkt. 

Att Diner 45 blivit en succé är förstÃ¥s ingen tillfällighet, Ã…sa är en driven företagare med mÃ¥nga Ã¥rs erfarenhet inom olika branscher. Med stort fokus och noga utstuderade planer – och en jättebra idé – har hon idag en Ã¥rlig omsättning pÃ¥ 10 miljoner kronor. 

– När man slår ihop sin samlade kunskap och bestämmer sig för vad man vill uppnå, tror på sig själv och sin idé samt gör en detaljerad plan och budget så har man verktygen som behövs för att lyckas.

– Vart jag än åker i landet träffar jag ofta människor som ätit hos oss och i år kommer smått fantastiska 800.000 gäster att ha passerat genom Diner 45 i Stöpafors.

Foto: Eva Eastwood, Mattias Blomqvist, Ã…sa Wikberg