Loading Events

Litteraturfestival på Mårbacka

augusti 3 @ 12:30

Mårbacka

Mårbacka 42
Sunne, 686 96 Sverige

Evenemangsinformation

I två dagar är det litteraturfestival på Mårbacka med flertalet gäster och föreläsningar

littfestmarbacka.png

Karolina Ramqvist kommer på Litteraturfestivalen på Mårbacka. Foto: Elisabeth Till

12.30 – 13.30 Susanna Alakoski författare och dramatiker. 2010 kom romanen Svinalängorna som belönades med Augustpriset och 2010 kom hennes andra roman, Håpas du trifs bra i Fengelset Bomullsängeln, som utkom 2019 är den första boken i Alakoskis hyllade kvinnohistoriska romansvit och där vi får följa fyra generationer kvinnor – mödrar och döttrar i Finland och Sverige. Först Bomullsängeln, därefter Londonflickan (2021) och nu den tredje delen, Dotterdottern som utkom i januari 2024. Louise Alvarsson samtalar med Susanna Alakoski.

13.45 – 14.45 Alice Dadgostar och Emilia Aalto i Stafetten!  Varje år väljer en författare att överlämna stafettpinnen till en författare som hon tycker ska komma till Mårbacka och berätta! Journalisten och författaren Alice Dadgostar som i sin tur valdes av Nina Van den Brink, har valt Emilia Aalto och hennes bok När bror dör, en bok som är en både kärleksfull och brutal skildring av klass, missbruk och psykisk sjukdom.

15.00 – 16.00 Eva Ekselius, författare och journalist som specialiserat sig i judisk historia i samtal med Joseph Knevel om sitt augustnominerade storverk Vakna mitt folk! Det judiska Europa mellan den franska revolutionen och den ryska. Med utgångspunkt i Berlin, Wien, Vilnius och Odessa följer Eva Ekselius judiska män och kvinnor från alla samhällsskikt samt hur de kom att forma 1800-talets Europa. Det här är berättelsen om det judiska livet, i all sin mångfald, före Förintelsen – en lika blomstrande som dramatisk era vi måste påminnas om, eftersom västerlandet aldrig blivit vad det är utan det judiska Europa.

 PAUS 16:00 – 17:15 Mårbackas servering håller öppet!

17.15 – 18.15 Simon Sorgenfrei, författare och professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola samtalar utifrån sin bok De kommer att vara annorlunda svenskar” berättelsen som Sveriges första muslimer, och då i synnerhet om Ebrahim Umerkajeff, som länge var den ende muslimen i landet. Men Sorgenfreis bok innehåller också en annan historia, berättelsen om Sverige på 1900-talet och den förvandlig som landet genomgått under förra århundradet.

18.30 – 19.30 Karolina Ramqvist. Journalist och författare. Med böcker som FlickvännenDen vita staden och Björnkvinnan, satte hon sitt namn på den litterära kartan. Med romanen Bröd och mjölk blev avtrycket ännu djupare. Bland andra Expressens kritiker skrev att ”För att skriva fram kristillstånd och känslomässig nöd ur spannmål och mejeriprodukter krävs en stor författare.” I höst är Karolina Ramqvist aktuell i med Den första boken som utspelar sig under en enda förmiddag på Jamacia våren 2002. Sara Broos samtalar med Karolina Ramqvist.

19.45 Bengt Berg. Poet i femtio år. En litterär salong där allt kan hända. Bara för att detta är sista punkten på årets Litteraturfestivalen på Mårbacka betyder det inte att det tar slut.

Biljetter köper du som alltid  hos tickster.com.Arrangör: Ideella föreningen Litteraturfestivalen på Mårbacka

Läs mer om Litteraturfestivalen

 

Foto Sofia Sköld