Loading Events

Litteraturfestival på Mårbacka

augusti 2 @ 12:30

Mårbacka

Mårbacka 42
Sunne, 686 96 Sverige

Evenemangsinformation

I två dagar är det litteraturfestival på Mårbacka med flertalet gäster och föreläsningar

littfestmarbacka.png

Karolina Ramqvist kommer på Litteraturfestivalen på Mårbacka. Foto: Elisabeth Till

12.30 – 13.30 Birgitta HolmMnemosyne – nio essäer om skapande, har Birgitta Holm kallat för sitt andliga testamente, där hon återvänder till modernismens stora författarskap, de som har präglat henne. Hör om Proust och Selma och de ofrivilliga minnena, om Duras och Kierkegaard och omtagningen som skrivmetod.Författaren och professor emerita Birgitta Holm i samtal med författaren Jonas Ellerström.

13.45 – 14.30 Med diktsamlingen Hyperverklighet, som kallats ett samtidsdokument i fem akter, höjdes Aya Kanbar till skyarna av en enad kritikerkår och nominerades till Sveriges Radios lyrikpris, Borås Tidnings debutantpris samt Katapultpriset! Med nästa bok Aftongata, liknas hon vid en maestro som dirigerar en opera! Aya Kanbar kommer till Mårbacka för att läsa ur diktsamlingen Aftongata!

14.45 – 15.45 Ellen Mattson är född i Uddevalla och bosatt utanför Ljungskile. Det är också i Bohuslän som hennes hittills tio romaner utspelar sig. Hon debuterade 1992 med romanen Nattvandring och 2021 kom Den svarta månens år som även nominerades till Augustpriset. Till Litteraturfestivalen på Mårbacka kommer Ellen Mattson också för att tala om Emilie Flygare Carlén, vid 1800-talets mitt en av de mest lästa och omtalade kvinnliga svenska författarna. Sara Falkstad samtalar med Ellen Mattson.

PAUS 15:45 – 17:00 Mårbackas servering håller öppet!

17.00 – 18.00 Maria Navarro Skaranger. Emily Forever är Maria Navarro Skarangers tredje roman och den första på svenska. Som 20-åring gjorde hon explosiv litterär debut med Alle utlendinger har lukka gardiner (2015) och allt sedan debuten, har Maria Navarro Skaranger varit en författare som har överraskat och imponerat. Med årets bok, Jeg plystrer i den mørke vinden (”Visslingar i den mörka vinden”, under översättning till svenska för utgivning på Weyler förlag), är Maria Navarros Skaranger nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2024. Kari Løvaas samtalar med Maria Navarro Skaranger.

18.15 – 19.15 Salomon Schulman om kvinnliga jiddishpoeter! Anna Margolin och Celia Dropkin är bara två namn i den långa raden av återupptäckta poeter som skrev på jiddisch! Barnläkaren och författaren undervisar i och översätter från jiddisch. Till Mårbacka kommer Schulman för att berätta om dessa moderna, medvetna kvinnor, globetrotters som valde att skriva på jiddisch som en politisk markering. Mitt folks, dess själs språk!

Fredagen avslutas med en klezmerkonsert! Jiddischpoeterna väcks till liv i sång och musik! En trio med Sofia Berg-Böhm, sångerska, kommer till Mårbacka tillsammans med Miriam Oldenburg, dragspel, och Rimma Gotskosik, violin.Arrangör: Ideella föreningen Litteraturfestivalen på Mårbacka

Läs mer om Litteraturfestivalen!

 

Birgitta Holm (bilden) Köp hennes böcjer här:

Fotograf: Caroline Andersson Renaud