Höstsol och många gäster. Bättre start på en invigningen den 16 september kunde inte rektor Ingela Blomberg ha önskat sig, när hon hälsade alla välkomna. Efter 30 år har Klarälvdalens folkhögskolas filial i Sunne fått nya lokaler på Selmagården, Ekebyvägen 1 C. På den stenlagda ytan vid ingången till skolans lokaler samlades inbjudna gäster inför invigningen.

Sofia Magnusson, Regionråd och Kultur- och bildningsnämndens ordförande var en av invigningstalarna.

Jag vill framföra tack till personalen som på ett heroiskt sätt tagit sig an flytten från gamla till nya lokaler och allt vad det innebär med att packa ner och packa upp; det hinner bli en del under 30 år. Jag vill också rikta ett tack till byggare, Region Värmland, Sunne Fastighet och till alla andra som har varit delaktiga i den här processen.

Så lät det när rektor Ingela Blomberg avslutade sitt välkomsttal och överlämnade ordet till invigningstalare Annica Wallenborg Flynn, verksamhetschef för OFI (Offentligägda folkhögskolors intresseorganisation) OFI och Sofia Magnusson, Regionråd och Kultur- och bildningsnämndens ordförande. De gav både sin hyllning till folkhögskolan som en plats för utbildning och varje individs möjlighet att få växa. 

Rektor Ingela Blomberg

Gamla hotell Selma Lagerlöf

Efter att banden blev klippta av Annica Wallenborg Flynn och Sofia Magnusson fick gästerna ta sig in i de nya lokalerna. För oss som var här på hotellets tid känns lokalerna igen och trappan med mässingräcket är det samma. Ännu luktar det nymålat efter den omfattande renoveringen. 

På andra våningen ligger de flesta skolsalar samt lärarna och rektorernas kontor, omklädningsrum och lärarmatsal. På våning tre finns fler arbetsrum, litet bibliotek och tillgång till uteplats på taket. Här ligger det som en gång var en del av hotell Selma Lagerlöfs restaurang med underbar utsikt över Kolsnäs och Fryken, detta är nu fikarum och används även av Region Värmland som konferenssal. Dagen till ära bjöds vi på kaffe och tårta. 

I estetsalen fick vi en pratstund med biträdande rektor Lisa Carlsson som var mycket glad och tacksam för att de har fått möjlighet att flytta in på Selmagården.

Atmosfären, utsikten och lugnet är en del av det. Men vi har fått större ytor som är mer lättillgängliga och mer lämpade för skolverksamhet

För den som vill sätta sig på skolbänken finns flera möjligheter. Lisa berättade bland annat om deras certifierade Vård- och omsorgscollege, som innebär att den som utbildar dig inom Vård- och omsorgscollege får ett diplom som visar att hen har genomfört en kvalitetssäkrad utbildning, och har erhållit den kompetens som arbetsmarknaden efterfrågar.  

– Våra elever har även möjlighet att genom *Erasmus+ förlägga sin praktik i ett annat land i Europa, säger Lisa. 

Är du intresserad och vill veta mer om utbildningarna på Klarälvdalens folkhögskola kan du gå vidare och besöka deras webbplats: Klarälvdalens FHS 

*Erasmus är ett europeiskt utbytesprogram som ger elever och studenter möjlighet att studera och praktisera i Europa. Erasmus är välkänt och meriterande hos arbetsgivare både i Sverige och utomlands.