Det är sjuttio år sedan den första rekordboken från Guinness gavs ut och precis som namnet antyder var det chefen för det irländska bryggeriet som drog i gång 1955.
Sedan dess har det runnit mycket öl i företagets tappkranar och över 66 000 världsrekord har slagits. Vissa är galnare än andra och vi har tittat närmare på bedrifterna som kört raka vägen in i bilhistorien. Vad sägs om att spränga ljudvallen
på land eller spränga banken med världens dyraste bilköp?

Världens dyraste bil

Den femte maj 2022 flögs en liten skara bestående av världens rikaste bilsamlare in till Mercedes museet i Stuttgart. På agendan stod en topphemlig auktion och objektet var inget mindre än en 300 SLR Uhlenhaut Coupé från 1955. Rariteten existerar enbart i två exemplar och efter en långdragen budstrid klubbades priset till (håll fast dig nu)
1,54 miljarder kronor. Därmed är silverpilen ”världens dyraste bil” och petade ner en Ferrari 250 GTO från 1963 som såldes för 755 miljoner kronor 2018.

Världens dyraste registreringsskylt

Att det är svindyrt att få sig ett lågt nummer i Dubai vet en anonym shejk. Ensiffriga registreringsplåtar är hårdvaluta i emiratet och en statussymbol av guds nåde. När det blev känt att ”P 7” skulle rulla under klubban drabbades hela shejkvärlden av köphysteri och när auktionen väl avslutades den åttonde april 2023 hade nummerplåten sålts för smått ofattbara 161 miljoner kronor. Pengarna sänktes till ”1 Billion Meals Endowment” som hjälper svältande människor runt om i världen.

Världens högsta bil-loop

Hade du vågat köra din bil genom en 360-graders loop som mäter 19,49 meter på höjden? Terry Grant lyckades mot alla odds trotsa fysikens lagar den 25:e november 2019 och platsen var saudiarabiska Riyadh. Det är väl inte svårt att gissa att brittens yrkesprofession är stuntman och han har mängder av världsrekord på sin meritlista. Det rör sig om alltifrån balansakter på två hjul till historiens snävaste u-sväng och att byta däck i farten. ”Världens högsta bil-loop” genomfördes med en Jaguar F-Pace helt utan modifieringar.

Världens längsta bilhopp

Armand Duplantis satte ribban högt när han under årets första inomhustävling rekordhoppade 6,24 meter i stavhopp. Någon som däremot hoppar långt är Travis Pastrana som tillsammans med Red Bull lyckades genomföra ”världens längsta bilhopp” den 31:e december 2009. Rekordet genomfördes i Long Beach, Kalifornien och efter att ha passerat rampen på Pine Avenue Pier så väntade en flygtur ut i Stilla havet. Travis landade omskakad men välbehållen på en flytande pråm och världsrekordet á 81,99 meter blev ett faktum.

Världens längsta bil

Det sägs att storleken inte har någon betydelse men i kategorin ”världens längsta bil” är varje centimeter av största vikt. Jay Ohrberg är mannen bakom ”The American Dream” och långlimpan är i grunden en Cadillac Eldorado från 1976. Kolossen har försetts med 26 hjul och attiraljer som pool, helikopterplatta samt minigolfbana. Interiören rymmer 75 personer och första världsrekordet slogs 1986. Men efter en renovering 2022 så förlängde Michael Dezer karossen med ytterligare några centimetrar och rekordet lyder därmed på 30,51 meter.

Världens minsta bil

Tycker du att Smart Fortwo är en liten bil med sina 270 centimetrar? Då kan vi berätta att Austin Coulson från Phoenix har knåpat ihop en kärra som är betydligt mindre. Amerikanarens kördugliga pyttebil är blott 126,47 cm lång och mäter 63,5 cm på höjden. Med plattan i mattan nås toppnoteringen 40 km/h och storleken till trots är bilen godkänd att framföras på allmän väg. Coulson knep titeln den sjunde september 2012 och på nummerplåten kan man läsa den smått ironiska texten ”IM BIG”.

Världens saftigaste fortkörningsbot

En anonym schweizare slog i januari 2010 ett minst sagt bisarrt världsrekord. Bakom ratten i sin Ferrari Testarossa blev han klockad av polisen i 137 km/h och till råga på allt i ett bostadsområde nära Sankt Gallen. Schweiz tillämpar progressiva böter så ju större förmögenhet desto dyrare blir det och rätten uppskattade mannens tillgångar till
246 miljoner kronor. Därmed landade fortkörningsboten på hutlösa 3,1 miljoner kronor och summan körde raka vägen in i Guinness rekordbok.

Världens snabbaste baklängeskörning

Rimac Automobili lyckades kamma hem titeln ”världens snabbaste baklängeskörning” den sjunde oktober 2023. Bakom ratten satt företagets kroatiske testförare Goran Drndak som med ögon i nacken lyckades backa hem ett
nytt världsrekord med noteringen 275,74 km/h. Supersportbilen Nevera drivs med hjälp av fyra elmotorer på totalt 1914 hästkrafter och saknar därmed konventionell växellåda. I teorin kan man alltså köra elbilar lika fort bakåt som framåt.

Världens snabbaste bil

Andy Green blev första människan som officiellt sprängde ljudvallen på land den femtonde oktober 1997 i Black Rock Desert, Nevada. Den forne stridspiloten lyckades samtidigt knipa det officiella hastighetsrekordet på land med toppnoteringen 1227,985 km/h. Brittens färdkamrat var raketbilen Thrust SSC som bestyckats med dubbla jetmotorer från Rolls-Royce på totalt 100 000 hästkrafter. Många försök har gjorts att slå det 27 år gamla världsrekordet
– men hittills har alla misslyckats. 

Världens säkraste limousine

Det spelar ingen roll vart i världen USA:s president befinner sig – det måste alltid finnas minst dubbla uppsättningar av Cadillac One i bakgrunden. Presidenten får under inga omständigheter färdas i något annat fordon eftersom limousinen står emot alltifrån bomber till kemgasattacker. Bakdörrarna väger som kabinporten till en 747 Jumbojet och den tjocka pansarplåten gör kupén ljudlös så presidenten får lyssna på åskådarnas jubel via högtalare.
Vidare är kupén helt förseglad och har egen luftförsörjning. 

 

Text: Jenny Nilsson och Johannes Gardelöf / © CNP AB
Foto: CNP AB