Ett äkta mathantverk som skapar en känsla av att vara mitt i den svenska naturen. Ett nyskapande sätt att lyfta svenska, traditionella, vilda råvaror. Vi sitter redan och drömmer om vad vi vill servera den till. En viltpaté, gravad hjortytterfilé, ostar mm, mm. En underbar produkt till höstens skafferi!

Det var omdömet Grinnemo Hallon & Honung fick när de tog en guldmedalj i Svenskt Mathantverk i oktober. De vann i klassen Bär-, frukt- och grönsaksförädling.

Att få en guldmedalj i SM i Mathantverk slår väldigt högt. Där tävlar de bästa i Sverige, även mot deltagare från Norge och Danmark.

2025 firar företaget tio år och tills dess ska man ha en jubileumsprodukt klar.
 

Kevin Lundh och Ivar Myrli stolta vinnare av guld i Svenskt Mathantverk.

Stolt biodlare och svensk mästare i kokkonst

För snart tio år sedan köpte Ivar Myrli och Ulrika Lund ett sommarställe i Gräsmark med tanken att odla lite hallon och andra bär under sommaren. Ganska snart blev hobbyn till en småskalig affärsverksamhet med tillverkning av sylt, saft och marmelad. I höst vann de alltså SM-guld i Svenskt Mathantverk med sin unika trattkantarellchutney.

Ivar och Ulrika jobbar båda i Norge till vardags men hoppas att verksamheten med honung, sylt, saft och chutney så småningom ska kunna bära dem på heltid. Det tar sin tid att bygga upp en verksamhet och även att sätta en perfekt smak på en produkt. Den guldvinnande Trattkantarellchutneyn har de varit med och tävlat med tre gånger tidigare i utvecklingssyfte, första gången hade den ännu inte lanserats ute på marknaden. Det är så man får jobba, säger Ivar, att testa och testa och få återkoppling, till slut har man en perfekt produkt som man är nöjd med.

Motivationen sporras av tävlingar

Ivar tycker att det är viktigt att tävla, att få respons från professionella matsmakare, vinner man dessutom ett pris är det ett erkännande för hela verksamheten, att det man producerar är ett kvalitetshantverk. Det ger också motivation att ständigt utveckla sig, att skapa nya och bättre produkter. 

“-Priser och utmärkelser gör att man blir lite extra ”taggad” på att producera ännu bättre produkter.“ berättar Ivar.

Samtidigt är respons från kunden viktig, det är de som ska köpa produkterna! 

Sommarställe med sting

På gården Grinnemo i Gräsmark har de idag 80 bikupor, 400 hallonplantor samt ett växthus med 200 rabarberplantor. Sedan 2020 då de vann guld för sin rabarbersylt med kardemumma har efterfrågan ökat och de behövde utöka tillgången på rabarber. Under året har de skördat 600 kilo rabarber till den populära sylten. 

Hallon behöver insektspollinering för att bli fina och kombinationen av hallon och bin är därför organisk och tillsammans kompletterar de varandra. När de köpte gården hade de ingen erfarenhet av varken biodling eller sylttillverkning men flertalet kursen och ihärdigt arbete har gett gott resultat. Idag är Ivar certifierad biodlare i både Norge och Sverige.

Honung skördas två gånger om året, sommarhonung och hösthonung. Sommarhonungen består till stor del av hallon, inte bara från egna hallon utan även från den rikliga mängden av vildhallon i området. Mellan 50 och 65 % av sommarhonungen kommer från hallon. Hösthonungen består av både hallon, vitklöver och andra sommar- och höstväxter och mycket ljung när ljunghedarna blommar.

Även om företaget ännu inte bär sig för att leva enbart på krävs mycket jobb och i mars började Ulrikas son Kevin Lund att jobba heltid. Han bytte verksamhet helt från att jobba med IT i Oslo till saft- och syltproduktion i Gräsmark. Under året har han utbildat sig både i Sverige och Norge och förstås gått som lärling jämte Ivar. I vinter ska han påbörja arbetet med en ny produkt som ska lanseras till tioårsjubiléet 2025. Vad det blir vill Ivar inte avslöja men under 2024 kommer den att finnas på marknader och vid demonstrationer för provsmakning. 

2020 vann de guld med sin rabarersylt med kardemumma. Under året går det åt 600 kilo rabarber för att producera den populära sylten.

Smaken – en familjeangelägenhet

Hur går det då till att skapa en ny produkt? Ulrika är den som står för idéer och är duktig på att sätta smaker, men innan man kommer till teststadiet diskuteras idéerna inom familjen många gånger om. När det så är dags för att göra en testomgång

utgår de från ett grundrecept och sätter därefter sin egen touch på det. Det första de tittar på är sockermängden och den brukar alltid reduceras – mer smak från äkta bär och mindre socker. Till syrning använder de färskpressad lime eller citron och smaksättningen är kryddor de mal själva. 

Kurser och föreläsningar

Förutom att odla och utveckla nya kulinariska smaker håller Ivar kurser och föreläsningar. Under två år har han hållit kurser i biodling på självhushållningslinjen på Klarälvdalens Folkhögskola. 

Är man nyfiken att lära dig om biodling eller sylt-tillverkning kan man boka sig för en kortare Work shop eller gå en nybörjarkurs i matproduktion där man får lära sig hur det är att skapa och utveckla mat från grunden, för att sedan sälja i butik. En metod Ivar har utarbetat genom åren då han stod inför samma utmaning en gång i tiden, att starta upp en verksamhet. Han lär ut hur och var man bäst hittar matnyttig information, vilka steg du ska gå igenom samt att organisera upp arbetet från start till färdig produkt.

Julmarknad och jubileum

Att vara med på marknader är ett bra sätt att nå ut till nya och gamla kunder. Det brukar bli minst en marknad per månad men så här till jul är de fler till antalet. 


Priser:
2019 Gastronomiskt Mathantverk i Karlstad – bronsmedalj trattkantarellchutney
2020 SM i Mathantverk – guldmedalj för deras rabarbersylt med kardemumma 
2023 SM i Mathantverk, Borås – guldmedalj för trattkantarellchutney