Nu fylls trädgårdsbutikerna med höstväxter och det finns ett stort sortiment med både blommande växter och med bladväxter som har de mest fantastiska bladteckningar och färger. Komplettera gärna arrangemangen med vajande prydnadsgräs. Just på hösten är gräsen extra vackra då många av sorterna blommar med fina vippor. Andra grässorter påverkas av den svalare temperaturen som gör att bladen kan börja skifta i rikligt med höstlika färgnyanser.

Exempel på växter i det blommande sortimentet som är tåliga på höstkanten är: brunört med rosa blommor, Aster i blålila och rosa nyanser, kärleksört i rosa nyanser, blåblomma, där blommorna har en fantastiskt blå färg och bladverket skiftar i röda höstfärger när det blir kallare. Sedan har vi lysingar, som har små, vita blommor på uppstickande ax.

Att blanda de blommande tillsammans med växter som har vackert tecknade blad är en bra idé. Bland bladväxterna hittar vi alunrot, som beroende av sort kan ha gröna, limefärgade, bärnstensfärgade och olika nyanser av vinröda blad som inte sällan har vackra teckningar i avvikande färg.

Andra hösttåliga växter som har vackra blad hittar vi bland törelsläktet, kryddsalvia och ajania. När färgrika växter blandas behövs det ibland något som lugnar ner arrangemanget och då är gråbladiga växter ett perfekt alternativ. De grå bladen gör att starka och fler färger kan blandas och sättas ihop utan att planteringen upplevs som rörig för ögat. Gråbladiga växter som klarar sig bra på hösten är bergeternell, silvergirland och grå helgonört.

Med hjälp av prydnadsgräs tillförs höjd och en annan bladform till arrangemanget vilket kan komma väl till pass. Gräsen är tåliga och vajar vackert med i vinden när vädret blir lite bistrare. I starrsläktet återfinner vi många, lite lägre gräs som gör sig fint i krukorna och bland borstgrässläktet återfinner vi lite högre gräs.

Alunroten har blivit trendig eftersom många tycker om de dekorativa bladen.
Krysantemum och alunrot är en annan mix som ger en fin höstkänsla, några vallmokapslar skapar höjd i arrangemanget.
I höga krukor blir det väldigt effektfullt att plantera växter som hänger ut över krukkanten. Revsuga, penningblad, murgröna, gulplister och stor slideranka är exempel på växter som är vackra och tåliga för detta ändamål.
Cyklamen och alunrot i en härlig höstmix.

Samtliga växter går bra att plantera i krukor och balkonglådor. Tänk på att jordvolymen är begränsad och växterna måste därför passas mer med vatten eftersom jorden runtomkring inte kan fungera som en buffert. Vid plantering i kruka och balkonglåda på höstkanten blir resultatet bäst om växterna sätts tätare jämfört med plantering under vår och sommar. Det svalare vädret gör att tillväxten inte blir lika stor och arrangemanget får istället bli färdigt redan vid planteringen.

Foto: Åsa Myrberg, Blomsterfrämjandet