Jolines bästa recept på dumlekakor med lakrits

Deg

200 gram smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt

På degen

Dumle med smak av Lakrits (vilken smak du vill).

Noblesse choklad

Sen lägger du degen i små formar helst aluminium formar, sen lägger du på dumle på varje form med degen i, sen lägger du dem i ugnen i 175 grader i ca 12 min.
Efter du har tagit ut dem ur ugnen så tar du och ställer dem i kylen ett tag innan servering.

Njut!

/Joline Ekgren

Lakrits på glassen

För mig som älskar lakrits är det på vaniljglass

/Lena Hjalmarsson Wahlberg

Lisas lakritsäppelkaka

Byt ut kanelen eller andra kryddor i äppelkakan mot lakritspulver. Garnera sen den färdiga, varma äpplekakan med krossade lakritspastiller på toppen. Tillsätt lite lakritspulver i den vispade grädden eller vaniljsåsen. Mums!

Lisas lakritschokladsås

• 2 dl vispgrädde
• 160 g mörk choklad 70%
• 3 tsk lakritspulver
• lite flingsalt

1. Smält chokladen i grädden på svag värme

2. Tillsätt lakritspulvret
3. Om såsen ser ut att skära sig tillsätt ytterligare lite grädde och rör samman

4. Strö över lite flingsalt vid servering

5. Gott både till glass och andra efterrätter!

Lisas ljuvliga lakritskola

• 0.5 l grädde
• 0.5 kg socker
• 0.75 dl ljus sirap
• 2 msk glykos
• 30 g osaltat smör
• ½ msk lakritspulver
• vaniljsocker

1. Klä en liten form med bakplåtspapper och vik upp kanterna
2. Blanda alla ingredienser och koka på jämn värme ca 25-30 min
3. Gör kulprov = droppa lite av kolan i ett glas med kallt vatten.
När du kan rulla till en kula är kolan klar
4. Häll upp kolan i formen och låt den svalna
5. Skär upp i bitar
6. Njut!

/Lisa Nyberg

Lakritsknäck

Lite lakritspulver i knäcken är ljuvligt gott! Rör ner när knäcken kokat färdigt.

/Lisa Norman

Hallon och saltlakritsmarshmallows

Ca 2-3 dl florsocker
150 g turkisk peppar
300 g marshmallows
2 påsar geléhallon (a 170g)

1. Häll florsocker i en form, ca 25x30cm. Florsockret måste täcka hela botten.
2. Lägg turkisk peppar i dubbla plastpåsar och krossa, ex med en gryta. Storlek på krosset bestäms själv om man vill ha pulver eller lite bitar i smeten.
3. Blanda marshmallows och geléhallon i en gryta och värm på spisen, ungefär medelvärme men ha koll och var med och blanda runt.
4. När allt är smält så ta bort grytan från spisen och blanda i turkisk peppar.
5. Häll sedan smeten i formen och jämna till. Ställ in i kylen ca 1 timme.
6. När den är kyld så skär man lös smeten från kanten av formen och vänder på den så florsockret hamnar uppåt.
7. Klipp remsor och sedan bitar av smeten och rulla i florsocker så hela biten är täckt av florsocker, då klibbar de inte ihop.
8. Njut av godiset och förvara i något tätslutande i rumstemperatur

Tips: när man skär lös från form eller klipper en remsa, doppa hela långsidan i florsocker så det blir få sidor som klibbar, det kan lätt bli lite kletigt när man klipper i bitar
/Anneli Andersson

Tack för alla härliga recept!

Vi på Sunnenytt har inte hunnit provbaka dem än, men ser fram emot att testa dem i julbaket!