Selma Lagerlöfs hem numera minnesgård
Välkommen till Nobelpristagaren Selma Lagerlöfs hem Mårbacka. Kom och inspireras av hennes kreativitet, berättarkonst och sinne för smak och inredning. Här kan du gå en guidad visning, ströva i den prunkna trädgården, fika under lindarna, se någon av de aktuella utställningarna i Stallet.
Mårbacka, hembygden och de värmländska skrönorna var centrala inspirationskällor till flera av Selma Lagerlöfs böcker. Rottneros herrgård är Ekeby, Tossebergsklätten är Gurlitta klätt i Gösta Berlings saga, den värmländske torparen Jan i Skrolycka i Kejsarn av Portugallien.
Vandringsled i Selmas fotspår
Som liten hade Selma en barnflicka, Back-Kajsa som växte upp i det fattiga soldattorpet Backarna strax ovanför Mårbacka. Den 3 km branta stigen upp till torpet är idag en vandringsled som tar dig till Norra Åsberget med sagolik utsikt 210 meter över havet. En ganska tuff stigning som kräver rejäla skor på fötterna. Köp med dig en fikakorg från Mårbackas kafé att avnjuta på toppen.
Det sägs att det spökar på Mårbacka
Selma berättar i ett av sina brev till sin väninna Sophie Elkan att hon sett en kvinna klädd i mörka kläder komma gående genom allén, för att sedan ställa sig på gårdsplanen framför huset. Det sägs också att Selma själv ger sig tillkänna då och då – man har kunnat höra hennes haltande steg både på grusgången och på husets övervåning. Vill du veta mer – gå en spökvisning!
Kulturveckan och Selma Lagerlöfs Litteraturpris
Selma Lagerlöf och Mårbacka har en given roll under Kulturveckan. Här presenteras årets litteraturpristagare i maj och under Kulturveckan arrangeras många event på gården. Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris instiftades 1984 och delas ut av en stiftelse med samma namn i samband med Kulturveckan i Sunne.
Selma Lagerlöf
Selma Lagerlöf skrev historier om spöken och sann kärlek, undersköna damer och äventyrslystna kavaljerer. Hennes berättelser fängslar läsaren nu som då och flera av hennes berättelser har återskapats i text och dramatiseringar många gånger om. År 1909 fick hon Nobelpris och 1914 invaldes hon i Svenska Akademien.
Selma visste redan som barn att hon ville bli författare. I memoarboken Mårbacka (1922) berättar hon att hennes farmor, ”den vithåriga sagoberätterskan” varit en stor inspirationskälla. Vid 23 års ålder lämnade Selma hemmet i Östra Ämtervik för att utbilda sig till lärarinna vid Högre Lärarinneseminariet i Stockholm. Efter utbildningen fick hon tjänst vid Elementarskolan för flickor i Landskrona. Där började hon på sin första roman, Gösta Berlings saga samtidigt som hon arbetade. Boken publicerades 1891 och några år senare sa hon upp sig för att ägna sig helhjärtat åt författandet. Hennes nästa stora bok var Jerusalem som även fick ett internationellt genombrott.
Entreprenör, företagare och politiker
Förutom författandet var Selma en kreativ entreprenör som drev jordbruk med stora åkrar och skogsmark, hade kor, hästar, grisar, gäss, höns och kalkoner på gården. Hon anlade en stor äppelodling, köksträdgård och kryddträdgård och sålde varor i gårdens affär och på torget i Sunne. Hon drev Aktiebolaget Mårbacka Havremjöl och sålde värmländskt skrädmjöl till både Stockholm och USA.
Hon var också politiskt engagerad, hela hennes liv fanns kampen för kvinnans rätt i samhället och politiska rösträtt som en ständig följeslagare och hon tog alla tillfällen som gavs att lyfta fram sina ståndpunkter.
Mycket att upptäcka för barnen!
För barnen finns tipspromenad, pysselrum, utställningar, teater med mera. Kolla kalendern på Mårbackas hemsida för kommande event för stora och små barn.
Håll koll:
9/3 Start för lördagsvisningar
4/5 – 9/6 Lördag- o söndagsvisningar
15/6 – 25/8 Öppet dagligen
10/7 Vis- och Berättarkväll
Värmlandsafton om Lagerlöf, Fröding och Ferlin
22/7 Familjedag
25, 27, 29/7 Selmas samlade vrede
– En monolog med Görel Crona
2-3/8 Litteraturfestival
4-5/8 Skrivarkurs på Mårbacka
4-11/8 Kulturveckan
Inför besöket
- För hela familjen
- Cafe och butik
- Entréavgift
- Ta med hunden
- Stor parkering
- Handikappanpassat
- Guidade turer
- Ställplats för husbil
Selma Lagerlöfs främsta böcker:
Gösta Berlings saga (1891)
Jerusalem (1901-1902)
Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (1906-1907)
Kejsaren av Portugallien (1914)