För 10 år sedan sa Marita upp sig från solcellsfabriken Scanmodul i Glava för att starta eget företag. Det var mycket tack vare sina tidigare erfarenheter och kunskaper om solpaneler som hon vågade ta steget fullt ut och starta företaget Sun of Sunne.

Jag har varit med och tillverkat solceller i åtta år och vet hur det fungerar. Jag ser helheten och vet vad varje komponent heter. Kanske är jag den enda som säljer solceller som också har varit med och producerat paneler. De sista åren på Scanmodul arbetade jag som produktionsledare. När företaget fick nya ägare flyttade de hela verksamheten till Singapore, och jag kände att det var dags att starta eget, berättar Marita.

Insåg tidigt solenergins framtid

Tanken på att starta eget fanns hos Marita i ett halvår och med goda kunskaper i kombination med ett stort intresse för solpaneler insåg hon att det var där hon skulle lägga sitt fokus. För tio år sedan var solceller en ovanlig syn i Sverige. I Tyskland fanns ett stödprogram redan i slutet av 90-talet för att öka användningen av solpaneler, vilket bidrog till att landet satsade stort på solcellspaneler. Marita insåg att fungerar solenergi i Tyskland, borde panelerna även vara gångbara i Sverige.

Så himla långt är det ju inte mellan Tyskland och Sverige. Solceller tycker om när det är något kyligare klimat, eftersom panelerna tappar effekt när det blir väldigt varmt, säger Marita. 

Rent generellt räknar man på att solpanelerna har betalat av sig efter åtta år. Marita betonar att det är viktigt att samla på sig information, innan man tar beslut om investering av solpaneler. Lagar och regler förändras och skattereduktion för grön teknik och ROT-avdrag är två skilda saker och ska inte blandas ihop. 

Förr så ansåg man att söderläge var det bästa för panelerna, men tekniken har gått framåt. Placeras solpanelerna i söder läge får man en hög pik under några få timmar. Däremot så ger ett läge i både öst- och väst elproduktion under fler av dygnets timmar.

Det tar ett tag för kunderna att ta beslut om en stor investering. Visst är många pålästa, men det finns de som vill ha mer ingående information. Jag ser till att förklara på ett enkelt sätt. I ett kundbesök kontrollerar jag bland annat hur hög elförbrukning de har och storlek på säkringar samt inspekterar tak. Reder ut i samråd med kunden hur stor del av årsförbrukningen av el som ska täckas upp. Det viktigt att få till en så bra lösning som möjligt för kunden och då är ett personligt besök en nödvändighet. 

Om man som privatperson ska satsa på solceller gäller det att se över sitt tak. Aluminiumtak anses för mjuka. Slitna betong-eller tegelpannor är inte heller att rekommendera; solcellerna ska sitta i många år och då kan det vara en fördel om taket är väl underhållet och håller lika länge. 

-Jag har haft solpaneler i 16 år. De tuffar och går utan minsta underhåll. Min el är gratis fram till det blir vinter och mindre soltimmar, men tack vare att jag har sålt el under den varma årstiden, har jag byggt upp en buffert som gör att min elräkning hamnar på plus minus noll.

Solpanelerna, som importeras främst från Asien, börjar att producera el på samma gång som det ljusnar. Elen går först in till hushållet, men producerar en anläggning mer el än vad som går åt, säljer man överskottet till elbolaget som äger nätet. Marita anser att det är viktigt, både ur ett ekonomiskt- och miljöperspektiv, att blicka framåt. Hon tycker det är märkligt att inte fler företag som äger sina stora lokaler satsar på solenergi:

Som elkonsument gäller det att se långsiktigt. Elpriserna svänger hela tiden. Ju dyrare elen är, desto fortare betalar sig solcellerna.

Hårt jobb lönar sig

Ja, det var en tuff start för Marita. Hon hade ingen i släkten som var företagare eller hade drivit företag tidigare, och det var en helt ny värld att ta sig an. Hon sticker inte under stolen med att det har varit jobbigt och krävt en stor arbetsinsats med många sömnlösa nätter. Hon erkänner att hon funderade många gånger på om hon verkligen var helt tillräknelig när hon startade Sun of Sunne. 

Ensamstående med fyra barn i ett hus och säger upp mig från en fast tjänst. Det var en gambling som hette duga och jag blir mörkrädd för mig själv när jag tänker på det. Jag visste att jag inte fick misslyckas och jobbade stenhårt.

Först efter sex månader deltog Marita på en startat eget kurs och såg till att få hjälp. Idag driver hon företaget Sun of Sunne från sitt kontor i Västra Ämtervik. 

Efter intensiva insatser under de första tre åren, började företaget få ett positivt bokslut, vilket gladde både henne och revisorn. Tack vare att Marita har arbetat upp gedigna kunskaper och samlat på sig referenser, känner hon att hon har en viss fördel gentemot andra aktörer i samma bransch. 

Jag har haft tur att ha bra samarbetspartners och behöver inte ha ett lager med paneler, vilket funkar bra. Jag har riktat in mig på det som jag är bra på och det har gett resultat.

På frågan vad det är som driver Marita att satsa helhjärtat på företaget behöver hon inte tänka länge:

Nu har jag har fått svar på varför jag tröttnat efter några år på ett och samma ställe; jag måste få tänka själv och lösa mina problem på mitt sätt, det är min drivkraft. Att arbeta sju till fyra är inte min grej. Monotona saker passar inte mig och det blir bäst när jag får styra skutan själv.

Corona-tiden var en knepig tid för företaget; hon hade många kunder som väntade på att få sina solpaneler monterade; men på grund av pandemin var det stor materialbrist och väntetiden kunde vara upp till ett år. 

Men nu har vi arbetat ikapp, i och med att jag har en ny samarbetspartner och nya leverantörer. Idag tar det en månad från beställning till montage hos kunden, berättar en stolt Marita som har valt att inte ha någon anställd eftersom arbetet med montering av solcellsanläggningar är säsongsbetonat samt att det skulle innebär extraarbete och mindre tid över till kundmöten, som hon verkligen brinner för. 

För mig är det mycket bättre att ha ett samarbete med entreprenörer som har erfarenhet och som jag kan känna en trygghet med. 

Marita driver sitt företag i en bransch som är under ständig utveckling och ny teknik kommer. För Sun of Sunne har det inneburit att Marita har breddat sitt utbud och erbjuder idag installationer av 12 volt system (till fritidshus, bil, husbil eller husvagn), luftvärmepumpar och kompletta laddsystem för elbilar. Hon genomför även solcellsinspektion för att felsöka eller värdera panelernas skick.

Som ensamstående kvinna i en relativt mansdominerad bransch gäller det att bevisa att kunskap kan slå hål på vilka fördomar som helst. Hon märker att om hon har kunder på ett ställe så blir det ringar på vattnet och hon får fler förfrågningar från samma ort. –Jag tycker att det är roligt att träffa människor och hjälpa dem fram till en bra lösning. Och det händer allt oftare att kunder hör av sig och vill komplettera med fler paneler. 

Sol ute, sol i sinne

Precis som sina produkter föredrar Marita att ladda sina egna batterier i solen. När den mörkare årstiden kommer och företaget går in i en lågsäsong reser hon, likt en flyttfågel söderut, mot solen så ofta som det ges möjlighet. 

Under sina 10 år som egenföretagare har Marita drivit sig framåt med hjälp av en stark vilja och gått från att vända på varje krona till att det går riktigt bra.  

Visst har det varit bekymmersamt. Jag har armbågat mig fram för att få det jag vill ha, livet blir det man gör det till, och det roliga och positiva överträffar allt, avslutar Marita med solsken i blick.

Text: Katarina Gåsste

Marita Wallström, ägare av Sun of Sunne

Maritas hus  har solpaneler i flera väderstreck.