Det här är en saffranslatte extra allt att erbjuda gästerna i adventstid. Sötsyrlig glöggkaramell ripplad i glas med saffranssmakande mjölkskum. Toppa med söt italiensk maräng, syrliga lingon och gärna en pepparkaka.
Ingredienser
Antal portioner: 1
Saffrans- och glögglatte:
- 2 tsk reducerad glögg (se nedan)
- 2 dl Arla Latte Art Eko 2,6%
- 3 msk italiensk maräng
(se nedan)
Glöggkaramell (1 dl):
- 750 ml vinglögg
Lag på saffran (2 dl):
- 150 g strösocker
- 4 g saffran
- 50 g vatten
- 25 g konjak
Italiensk maräng (15 dl):
- 250 g strösocker
- 75 g vatten
- 125 g äggvita
Till servering:
- torkade lingon
- ev pepparkaka
Gör så här
Glöggkaramell:
Koka ner vinglöggen tills den har sirapskonsistens och ca 1 dl återstår.
Lag på saffran:
Koka socker, saffran och vatten tills sockret löst sig.
Låt svalna och tillsätt konjak.
Låt mogna i kyl, gärna flera dagar.
Italiensk maräng:
Koka socker och vatten till 121°.
Vispa äggvitan till skum och häll ner sockerlagen i en tunn stråle under kraftig vispning till en styv maräng.
Vispa sedan marängen på låg växel tills den kallnat.
Saffrans- och glögglatte:
Rippla glöggkaramell i en glasmugg.
Blanda mjölk med saffranslag 1 tsk per portion och skumma.
Häll saffransmjölken i muggen och täck toppen med italiensk maräng.
Bränn av marängen med en brännare och toppa med torkade lingon och ev en pepparkaka.
Tips!
Saffaranslag är bäst göra långt i förväg. Saffran är dyrt så man vill få ut det mesta av smaken.
Recept av
Kalle Bengtsson
Årets konditor