Det här är en saffranslatte extra allt att erbjuda gästerna i adventstid. Sötsyrlig glöggkaramell ripplad i glas med saffranssmakande mjölkskum. Toppa med söt italiensk maräng, syrliga lingon och gärna en pepparkaka.

 

Ingredienser

Antal portioner: 1

Saffrans- och glögglatte:

  • 2 tsk reducerad glögg (se nedan)
  • 2 dl Arla Latte Art Eko 2,6%
  • 3 msk italiensk maräng
    (se nedan)

Glöggkaramell (1 dl):

  • 750 ml vinglögg

Lag på saffran (2 dl):

  • 150 g strösocker
  • 4 g saffran
  • 50 g vatten
  • 25 g konjak

Italiensk maräng (15 dl):

  • 250 g strösocker
  • 75 g vatten
  • 125 g äggvita

Till servering:

  • torkade lingon
  • ev pepparkaka
Gör så här
 
Glöggkaramell:

Koka ner vinglöggen tills den har sirapskonsistens och ca 1 dl återstår.

Lag på saffran:

Koka socker, saffran och vatten tills sockret löst sig.
Låt svalna och tillsätt konjak.
Låt mogna i kyl, gärna flera dagar.

Italiensk maräng:

Koka socker och vatten till 121°.
Vispa äggvitan till skum och häll ner sockerlagen i en tunn stråle under kraftig vispning till en styv maräng.
Vispa sedan marängen på låg växel tills den kallnat.

Saffrans- och glögglatte:

Rippla glöggkaramell i en glasmugg.
Blanda mjölk med saffranslag 1 tsk per portion och skumma.
Häll saffransmjölken i muggen och täck toppen med italiensk maräng.
Bränn av marängen med en brännare och toppa med torkade lingon och ev en pepparkaka.

Tips!

Saffaranslag är bäst göra långt i förväg. Saffran är dyrt så man vill få ut det mesta av smaken.

 
Recept av
Kalle Bengtsson

Årets konditor