De senaste årens oro i världen och det ekonomiska läget får oss att längta efter den tid som var. Vi söker oss till varandra, de små sammanhangen, återupptäcker glädjen genom att förlora oss en stund och koppla bort från världen utanför. Samtidigt växer ny teknik fram och förnyar en klassisk julklapp. När händelser i omvärlden delar oss, är årets julklapp något att samlas kring –sällskapsspelet är Årets Julklapp 2023. 

För trettiosjätte året i rad utser HUI Årets Julklapp. Intresset för sällskapsspel har vuxit den senaste tiden. Populärkulturella fenomen som Queens Gambit och Stranger things har drivit på intresset för såväl brädspel som rollspel. Dessutom används spel allt oftare som pedagogiska verktyg i undervisning och forskning. Brädspelsboomen är här för att stanna.

– Sällskapsspel är en klassisk julgåva som nu återupptäcks av nya generationer. I en omvärld präglad av krig, våld och ekonomiska svårigheter blir sällskapsspelet en möjlighet att för en stund koppla bort världen utanför och istället uppleva samvaron med nära och kära. Sällskapsspelen står för trygghet men också för eskapism och utveckling, säger Emma Hernell VD på HUI

Sällskapsspel är inte längre enbart förbehållna hemmiljön. På många restauranger, barer, caféer, arbetsplatser och co-working spaces erbjuds möjligheten att delta i frågesporter, quiz eller klassiska brädspel. Utvecklingen av ny teknik och spelupplevelser har gjort spelen mer spännande och engagerande. Speciellt ”fygitala” spel, som kombinerar klassiska brädspel och rollspel med digitala spelupplevelser. AI innoverar spelbranschen och tar spelandet till en ny nivå.

Det pågår en ständig utveckling av sällskapsspel. Gamla klassiker fortsätter att vara populära samtidigt som produktutveckling gör spelen fygitala, De är både fysiska och digitala och blandar element från klassiska rollspel, brädspel och digitala spel. Ny teknik som tex AI bidrar till en fortsatt produktutveckling, säger Emma Hernell, VD på HUI.

Motivering
Att samlas med nära och kära och få en välbehövlig paus från verkligheten är något vi söker oss till i svåra tider. Samtidigt växer ny teknik fram som förnyar en traditionell produktkategori. Årets Julklapp är en gåva som förenar och skapar samhörighet för svenska folket. Årets Julklapp 2023 är sällskapsspelet.

Hur kriterierna uppfylls
Med utgångspunkt i rådande samhällstrender och svenskarnas aktuella och framtida konsumtionsbeteenden utses Årets julklapp utifrån tre kriterier, varav minst ett måste uppfyllas:

• Årets julklapp ska representera den tid vi lever i
• Årets julklapp ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse
• Årets julklapp ska svara för ett stort försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter

Årets julklapp ska representera den tid vi lever i

I tider av osäkerhet och oro är behovet av gemenskap och samhörighet större än någonsin, sällskapspelet är Årets Julklapp 2023.

Årets julklapp ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse
Intresset för sällskapsspel har vuxit de senaste åren, inte minst för strategi- och rollspel. Många klassiska spel ges ut på nytt men även AI-boomen under året har lett till det nya fenomenenet ”fygitala” sällskapsspel. Där traditionella brädspel blandas med digitala element och AI, för att skapa en så spännande och tillfredställande spelupplevelse som möjligt. 

Årets julklapp ska svara för ett stort försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter
Brädspelsförsäljningen globalt uppgick under 2022 till 15 miljarder dollar och förväntas växa med 7 till 11 procent de kommande fem åren. Under 2023 har många nya sällskapsspel kommit ut på marknaden, inte minst nya ”fygitala” spel som är skapade med hjälp av AI eller med inslag av AI, vilket ger sällskapsspelsmarknaden en helt ny dimension.


HUI Research erbjuder, genom konsult- och forskningsverksamhet, kvalificerade beslutsunderlag och rådgivning inom handel, turism, konsumtion och samhällsekonomi till näringsliv och offentlig sektor.
www.hui.se


Tidigare Årets julklapp

1988 Bakmaskinen
1989 Videokameran
1990 Woken
1991 CD-spelaren
1992 TV-spelet
1993 En doft (parfym)
1994 Mobiltelefonen
1995 CD-skivan
1996 Internetpaket
1997 Elektroniska husdjuret
1998 Dataspelet
1999 Boken
2000 DVD- spelaren
2001 Ett verktyg
2002 Kokboken
2003 Mössan
2004 Den platta TV:n
2005 Ett pokerset
2006 Ljudboken
2007 GPS-mottagaren

2008 Upplevelsen
2009 Spikmattan
2010 Surfplattan
2011 Den färdigpackade matkassen
2012 Hörlurarna
2013 Råsaftcentrifugen
2014 Aktivitetsarmbandet
2015 Robotdammsugaren
2016 VR-glasögonen
2017 Elcykeln
2018 Det återvunna plagget
2019 Mobillådan
2020 Stormköket
2021 Evenemangsbiljetten
2022 Det hemstickade plagget