Sara Broos film Skärvor har smygpremiär på Teaterbiografen i Sunne den 8 april klockan 18, med ett efterföljande samtal med psykologen Göran Sunna. 

Skärvor är en personlig resa i tid och rum, genom ljus och mörker, på tåg och i drömmar. Om längtan efter mening i en splittrad värld. Enskilda livsöden vävs samman med myter och historiska händelser i ett associativt flöde mellan parallella verkligheter, mardröm och idyll. Bland flyktingar och turister. Från Värmland till Bali, Syrien, Arizona och Balkan. En hoppfull sorgesång om livets skönhet och grymhet, tidens gång och varje individs unika historia. Om mörkret inom oss och i vår omvärld. En film som förhoppningsvis får dig att känna dig mer levande och närvarande i världen och där alla, oavsett bakgrund och ålder kan plocka skärvor att spegla sig i.

Samtalsserien arrangeras med syfte att låta filmen bli del av ett större samtal. För att uppmana till eftertanke och reflektion. Stilla hastigheten för ett ögonblick och bjuda publiken med på en meditativ resa där det finns utrymme att vända blicken både inåt och utåt. Där publiken även blir medskapare och för en dialog med berättaren. Varje inbjuden gäst delar sina tankar och tolkning av filmen, plockar en skärva. Detta utgör grund för samtalet. Publiken bjuds även in att delta i samtalet.

Filmen riktar sig till en bred publik och har ett enkelt och direkt tilltal. En film för alla som någon gång funderat över vad man gör med sitt liv. Hur man ska förhålla sig till det mörka. Hur man ska hitta något att leva för och tro på. En film med både allvar och ljus. Med både bilder från krig och förödelse men även stunder av lycka och ljus. En hoppfull sorgesång som tar avstamp i vår samtid men rör sig tillbaka i historien, upp i rymden och ner till havsbotten.

“I mitt arbete både som filmare och utbildningsledare för Alma Manusutbildning inspireras jag av att se möten uppstå. Jag tror att vi idag behöver varandra mer än någonsin, dela gemensamma upplevelser, mötas fysiskt och avsätta tid till att verkligen lyssna. Till att låta ett verkligt möte uppstå. Konsten kan vara en förenande kraft. Min film har visat sig ge upphov till många djupa samtal och nya möten där människor som inte kände varandra har delat personliga erfarenheter.


Att ha en gemensam referens, som en film som Skärvor med så många olika lager och ingångar har visat sig vara en bra utgångspunkt för samtal om högt och lågt, om livets mening eller kärleken till en hund.” Sara Broos

Filmen Skärvor har fyra smygpremiärer innan biopremiären den 12 april på ZITA Folkets Bio på Birger Jarlsgatan 37.

Text: Sara Broos
Läs mer på: regionvärmland.se

FAKTA SARA BROOS

Sara Broos, bosatt i Östra Ämtervik och Berlin, filmskapare, författare, regissör. producent och konstnärlig ledare på Alma Film samt ansvarig för Alma Manusutbildning. Alma Film är ett oberoende produktionsbolag för dokumentärer, filmessäer, konstinstallationer och musikvideor.

Sara Broos har tidigare skapat både personliga och prisade dokumentärer som För dig naken, Speglingar och Hemland.