Skapa läckra bjudrätter eller att njuta på stranden
Det är pålägget som gör det!
Pålägg gör livet godare och mackorna matigare. Louise Johansson har skapat mackor som inte går av för hackor med sina favoritpålägg från Lönneberga. Det är matiga middagsmackor, bjussiga mackor och mackornas macka – en riktigt härlig smörgåstårta.
För snart 100 år sedan lanserade Lönneberga den klassiska basturökta skinkan, idag har de ett brett sortiment; från skinka, kyckling, kalkon och salami till leverpastej och bredbart pålägg utan lever. Lätt att variera, lätt att hitta sin favorit.
– Många håller hårt i sina påläggsvanor till frukost men för mackor man äter vid andra tillfällen finns en nyfikenhet och vilja att testa nytt. När vi åt Louise mackor kände vi direkt wow – så enkla och samtidigt så många spännande smakkombinationer, säger Irène Degerman, Brand Manager Lönneberga.
– Ett riktigt drömuppdrag att få maxa mina favoritpålägg på goda mackor! Passar alltid och älskas av alla. Jag utgår ifrån smak och kvalitet när jag sätter mina recept, och det är exakt vad man får från Lönneberga, säger Louise Johansson, kock och Sveriges mästerkock premiäråret 2011.
Kalkon & nektarinmacka
En macka som man blir riktigt glad av med Basturökt kalkon, mozzarella, söta nektariner och färsk timjan toppad med en fransk dijondressing. Smakmagi med salt, sött och allt man vill ha.
- 1 förpackning Lönneberga Basturökt kalkon (á 90 g)
- 8 skivor surdegsbröd (gärna med nötter)
- 1 kruka timjan
- 200 g färskost
- ½ citron, rivet skal och saft
- 3 krm salt
- 1 dl finriven parmesanost
- 1 silverlök
- 2 mozzarella (á 125 g)
- 2 nektariner
- 50 g smör, rumstempererat
- 200 g ruccola
- 2 msk balsamico
- 1 tsk flingsalt
Fransk dressing
- 2 tsk rödvinsvinäger
- 1 msk dijonsenap
- 1 tsk honung
- 3 krm salt
- ¾ dl kallpressad rapsolja
Gör så här:
Fransk dressing: blanda vinäger, senap, honung och salt. Tillsätt oljan lite i taget samtidigt som du vispar det till en krämig sås.
Färskostkräm: finhacka timjan. Blanda färskost, citronskal, citronsaft, salt, parmesanost och hälften av timjan till en kräm.
Skiva mozzarellan. Skiva löken tunt på mandolin och lägg i isvatten så den blir krispig. Dela, kärna ur och skiva nektarinerna.
Montering: smöra surdegsbröden på ena sidan och bred över färskostblandningen på den andra. Lägg på hälften av ruccolan (spara resterande till salladen), rikligt med kalkon, mozzarella och nektarin på färskostsidan på 4 av bröden. Ringla över balsamico, strö över resterande timjan och flingsalt.
Lägg ihop brödskivorna med färskosten mot varandra och smörsidan utåt. Stek på medelvärme cirka 3-4 minuter på varje sida tills de får en gyllene färg och osten smält. Häll av silverlöken och blanda med ruccola och dressingen. Servera mackorna tillsammans med salladen.
Godaste smörgåstårtan
Smörgåstårta är väl ändå den perfekta kalasrätten – fylld med alla favoritpålägg och perfekt att preppa dagen innan. Här har vi kombinerat ett lagar len pastejkräm med ett lager Basturökt skink- & pepparrotskräm samt toppat med Basturökt skinka, Lindösalami och massor krispiga grönsaker.
- 12 landgångsbröd
Leverpastejfyllning
- 2 förpackningar Lönneberga Bredbar Leverpastej Original (á 200 g)
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl finhackad smörgåsgurka
Skink- & pepparrotskräm
- 1 förpackning Lönneberga Basturökt Skinka (á 105 g)
- 400 g färskost
- 4 dl majonnäs
- 1 tsk salt
- 1 ½ dl nyriven pepparrot
- 1 dl hackad gräslök
Dekoration
- 1 förpackning Lönneberga Lindösalami Peppar (á 90 g)
- 1 förpackning Lönneberga Basturökt skinka (á 105 g)
- 1 rosésallad, plockade blad
- 1 kruka röd oxalis (alt. mangoldblad)
- 2 tomater, skivade
- 2 fikon, klyftade
- 1 knippe rädisor, sköljda
Gör så här:
Leverpastejsfyllning: rör leverpastejen mjuk och blanda med grädden och smörgåsgurkan.
Skink- & pepparrotskräm: blanda färskost, majonnäs, salt och pepparrot till en kräm. Spara hälften av krämen till garnering. Strimla och hacka skinkan fint. Blanda resterande kräm med skinka och gräslök.
Montering: skär bort brödkanterna och lägg bröden bredvid varandra i fyra högar. Skär bort hörnen så det blir en rund form. Bred ut 1 msk leverpastejsfyllning på ett stort fat och lägg på första brödlagret (3 skivor) så pastejen ”limmar fast” brödet på fatet. Bred på hälften av leverpastejsfyllningen. Lägg nästa lager bröd, gärna ”tvärs” över det andra lagret för en stabil tårta. Bred på skinkfyllningen. Lägg på ytterligare ett lager bröd och bred på resterande leverpastejsfyllning. Lägg ett avslutande lager bröd och täck hela smörgåstårtan med pepparrotskrämen.
Dekorera tårtan med rosésallad på sidorna. Lägg tomat, salami och skinka snyggt ovanpå tårtan. Toppa med fikon, rädisor och oxalis.
Panino Salami Deluxe
När det kommer till mackor är italienarna verkligen i framkant, så vi har sneglat mot Italien och skapat denna smakrika salamimacka extra allt med ett rejält lagar Lindösalami Soltorkad Tomat tillsammans med stracciatella med citronsmak och söta bitar av melon. Magnifico!
Stracciatella
- 2 mozzarella (á 125 g)
- 1 dl vispgrädde
- ½ citron, rivet skal och saft
- ½ tsk salt
- 4 skivor surdegsbröd
- 1 förpackning Lönneberga Lindösalami Soltorkad Tomat (á 90 g)
- ½ cantaloupemelon, skalad
- ½ citron, rivet skal och saft
- 2 msk flytande honung
- 1 tsk chiliflakes, mortlade
- 1 msk olivolja
- 30 g pinjenötter
- 1 vitlöksklyfta
- 65 g ruccola
- 1 kruka basilika, plockade blad
- flingsalt
3 x Picknickmackor
Inget går upp mot en härlig picknick. Här har vi packat picknickkorgen med en tunnbrödsrulle med två kycklingpålägg, avokado och grön sparris, en frasig croissant med Extrarökt skinka och fetaostkräm samt ljuvliga pinchos med kycklingmedvurst och soltorkade tomater.
Samtliga recept räcker till 4 portioner.
Somrig kycklingrulle
- 4 tunnbröd
- 1 förpackning Lönneberga Bredbart pålägg Ramslök med kyckling (á 125 g)
- 1 förpackning Lönneberga Extrarökt kyckling (á 90 g)
- 1 knippe grön sparris
- ½ citron, rivet skal och saft
- 3 krm salt
- 1 avokado
Ansa bort 2-3 cm av stjälken på sparrisen.
Strimla sedan sparrisen i tunna längder med en potatisskalare. Låt marinera i citronskal, citronsaft och salt 10 minuter.
Dela, kärna ur och skiva avokadon.
Bred Lönneberga Bredbart pålägg Ramslök med kyckling på tunnbröden.
Lägg på sparris, avokado och Extrarökt kyckling. Rulla ihop och dela varje rulle i 4 bitar.
Kycklingpincho
- 1 surdegsbaguette
- 1 förpackning Lönneberga Kycklingmedvurst (á 120 g)
- 140 g strimlade soltorkade tomater
- 1 kruka basilika, plockade blad
- Tandpetare/delade grillspett
Finhacka soltorkade tomater till en kräm. Skiva tomaterna. Skär baguetten i skivor om 2 centimeter.
Bred lite soltorkad tomat på brödskivorna och lägg på en tomatskiva. Toppa med kycklingmedvurst, sätt i en tandpetare/delade grillspett på vilken du fäster ett basilikablad.
Skink- & fetacroissant
- 4 croissanter
- 1 förpackning Lönneberga Extrarökt skinka (á 105g)
- 2 dl crème fraiche
- 150 g fetaost, smulad
- ½ tsk honung
- 1 grön paprika
- 1 huvudsallad
- 1 dl gröna oliver, skivade
- 1 kruka mynta, plockade blad
Blanda crème fraiche, fetaost (spara lite till topping) och honung till en röra. Dela, kärna ur och skiva paprikan. Plocka bladen på salladen.
Dela croissanterna på längden och lägg i fetaoströran och salladsblad. Fyll på med skinka och paprika. Toppa med fetaost, oliver och mynta.