En dag då vi uppmärksammar och firar den svenska klassikern smörgåstårta. Vilket ger oss en anledning att njuta av denna läckra maträtt, som kan varieras i oändlighet och passar till alla typer av tillställningar.

Bakgrund

Smörgåstårtan är en svensk uppfinning som blev populär under 1960-talet. Den består vanligtvis av flera lager bröd med olika sorters pålägg emellan, som till exempel skinka, lax, räkor, ägg och olika sorters grönsaker. Tårtan dekoreras sedan på toppen och runt kanterna med olika sorters pålägg och grönsaker för att göra den så aptitlig som möjligt. Smörgåstårtan är en favorit vid många festliga tillfällen. Smörgåstårtans dag instiftades för att hylla denna unika svenska maträtt och uppmuntra fler att upptäcka och njuta av den.

Hur firas Smörgåstårtans dag den 13 november?

Smörgåstårtans dag firas bäst genom att äta smörgåstårta! Det kan vara en hemmagjord variant eller en köpt från butiken. Det finns inga regler för vad som ska vara i en smörgåstårta, så det är ett utmärkt tillfälle att experimentera med olika smaker och ingredienser. Varför inte bjuda in vänner och familj på en smörgåstårtelunch eller middag? Oavsett hur du väljer att fira, är Smörgåstårtans dag en dag att njuta av denna svenska klassiker.

Recept på Smörgåstårtor

Italiensk smörgåstårta

En krämig och vansinnigt god smörgåstårta med smak av italienska delikatesser. Bottnarna gör du av hembakad klassisk focaccia för att få till den riktiga italienska känslan i smörgåstårtan.

Ingredienser 10 bitar

Focaccia

25 g jäst
3 1/2 dl kallt vatten
3 msk olivolja (+ extra till bakplåtspapper och händer)
1 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl (8 dl motsvarar ca 480 g)
bakplåtspapper
1 tsk flingsalt (att toppa med)

Fyllning 1

2 dl finriven parmesan
2 1/2 dl crème fraiche
peppar

Fyllning 2

2 1/2 dl crème fraiche
3 msk basilikapesto
peppar

Fyllning 3

1  förpackning strimlade soltorkade tomater (à 200 g)
250 g mascarpone
peppar

Förslag på topping

salami
lufttorkad skinka
oliver
minimozzarella
färsk basilika
flagad parmesan
rostade pinjenötter
miniplommontomater
ruccola

Gör så här

Focaccia: Smula jästen i en bunke och blanda den med vattnet. Tillsätt olivolja, salt och vetemjöl. Arbeta degen smidig minst 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.

Lägg ett bakplåtspapper i en rund form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar). Olja bakplåtspappret lätt. Häll ut degen i formen. Platta till degen med en oljad hand. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°C.

Tryck små gropar med fingertopparna i degen. Strö över lite flingsalt.

Grädda brödet mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Låt svalna och skär sedan brödet som en tårtbotten i tre delar. 

Fyllning 1: Riv parmesanen fint på ett rivjärn. Vispa crème fraichen hård med en elvisp (den blir först lös, fortsätt vispa tills den hårdnar) och vänd ner parmesanen. Krydda med peppar. 

Fyllning 2: Vispa crème fraichen hård och vänd ner pesto. Krydda med peppar. 

Fyllning 3: Häll av oljan från tomaterna och blanda tomaterna med mascarponen. Grovhacka basilikan och vänd ner. Krydda med peppar. 

Bred fyllning nr 1 på den understa botten. Lägg på mittenbrödet och bred över fyllning nr 2. 

Lägg på toppen av foccacian och bred fyllning nr 3 över hela tårtan. 

Toppa smörgåstårtan med valfri dekoration.

Källa: ica.se

Smörgåstårta à la club sandwich

Mumsig klassiker med bacon, kyckling och majonnäs – nu som smörgåstårta. Låt gärna stå i kylen över natten. Garnera med ruccola och tomater strax före servering.

Ingredienser

10 portioner
2  paket bacon (à 140 g)
1 grillad kyckling
10  soltorkade tomater i olja
1 dl majonnäs
3 dl matyoghurt (10 %)
1 dl finskuren gräslök
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk salt
1 krm peppar
18  stora skivor formbröd (gärna fiberrikt)
400 g rumsvarm färskost
1 dl körsbärstomater (gärna gula och röda)
ruccola till garnering

Gör så här

Stek baconet knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Hacka det.

Plocka köttet från kycklingen och skär i små bitar. Hacka de soltorkade tomaterna.

Blanda soltorkade tomater, majonnäs, yoghurt, gräslök, senap, salt, peppar, kycklingbitar och 2/3 av baconet.

Kantskär bröden. Lägg ut 1/3 av skivorna på ett fat. Lägg på hälften av fyllningen, 1/3 av skivorna bröd och resten av fyllningen. Lägg på de sista brödskivorna. Täck med plast folie. 

Låt stå i kylen 3–4 timmar.

Bred färskost runt kanterna och ovanpå. Strö över resten av baconet.

Garnera med halva tomater och ruccola.

Tips

Tårtan vinner på att stå i kylen över natten.

Sätt tandpetare i smörgåstårtan innan du täcker den med plastfolie så håller den stilen. Lägg på rucola strax före servering, den slokar lätt annars.

Källa: ica.se

Smörgåstårta med rostbiff och bacon

En mastig smörgåstårta med rostbiff, bacon och rostad lök. Som ett jättestort danskt smörrebröd.

Ingredienser:

Fyllning 1

200 g skivad rostbiff
3 msk bostongurka
2 tsk curry
1 ask philadelphia pepparrot (175 g)
2 msk majonnäs
2 salladslökar

Fyllning 2

1 pkt bacon
1 ask philadelphia karamelliserad lök (175 g)
0,5 finhackad rödlök
1 dl creme fraiche

Övrigt

Fyrkantiga bröd (leta efter något som är snarlikt detta)
3 dl creme fraiche
3 msk majonnäs
3 dl rostad lök
300 g finskuren rostbiff
picklad rödlök
Smågurkor
orange tomater

Gör så här

Fyllning 1
1. Finstrimla rostbiffen, hacka salladslöken och blanda samman alla ingredienser.

Fyllning 2
1. Skär baconet i småbitar och stek knaprigt. Låt kallna på en bit hushållspapper.
2. Vispa creme fraichen tills den blir fast. Rör samman allt.

Lägg ihop tårtan
1. Lägg ut bröden på en bricka. Bred ut hälften av den första fyllningen. Lägg på ett lager till med bröd. Bred på den andra fyllningen. Mer bröd, sista lagret med den första fyllningen och sen ett sista lager bröd.
2. Vispa creme fraichen tills den blir fast. Rör ihop med majonnäsen. Bred ut på och runt om tårtan. Så här långt kan du förbereda dagen innan.
3. Tryck rostad lök på kanterna av tårtan och dekorera sedan ovanpå med rostbiff, picklad rödlök, tomat och gurka.

Källa: brinkenbakar.se