Inne i ishallen åker en splitterny ismaskin i rutinmässigt mönster. Isytan skapar inbjudande yta som får kroppen att vilja snöra på sig skridskorna och göra en piruett… eller kanske inte. På plats i ishallen för några frågor finns klubbchefen Mikael “Micke” Johansson.

Snart 60 år

Sunne IK bildades 1964 vilket innebär att nästa år blir det 60-årsjubileum. Vad som kommer att hända är inte planerat.

– Klubben har varit aktiv sedan 64 och vad vi hittar på är inte planerat, något baluns kommer det säkert att bli, berättar Mikael Johansson.

Mikael är åter i Sunne IK sedan 2021 och spelarkarriären har tagit honom från Värmland via Skåne och vidare till Västergötland, för att sedan återvända hem till Värmland. Jo, nog skvallrar dialekten om att hans rötter finns i Klarälvdalen.

– Jag är från Hagfors från början, Viking. Ja, det började väl i Uddeholm. Sen så flyttade vi ner till Skåne för spel i Rögle ett år, sen Borås. När det blev tillökning i familjen ville Eva komma närmare sina föräldrar.

Sven Dahlgren fick nys om familjen Johanssons vilja att flytta norrut och såg till att Mikael hamnade i en den blåvita SIK tröjan med nummer 24. En tröja som fick sitta på i 10 år innan han skiftade skepnad från spelare till ledare inom klubben.

– Jag började väl några år tidigare – kanske 97 eller 98 – som ungdomsledare och nu har jag varit ledare i allt från Björnligan och ända upp till A-laget.

Mikael har varit klubben trogen sedan 1990, med ett uppehåll från SIK på sex år då han arbetade heltid som instruktör på Hockeygymnasiet i Hagfors. För två år sedan kom han tillbaka till Sunne IK och Mikael är för övrigt den enda i klubben som är anställd.

Ett skåp fyllt med vinster och merchandise*.

Sponsorer skapar trygghet

Efter succén säsongen 2022/2023 har arbetet med att få in sponsorer blivit lättare ju närmare seriespel man har kommit.

– Nu ringer företagen själva upp och vill vara med, och det blir någon ny nästan varje dag. Sargen är “fullkleta” och nu börjar vi få upp sponsorskyltar på väggarna också, berättar Mikael, som är nöjd med klubbens ekonomi, och fortsätter:

– Det är ingen av spelarna som har lön, men de får ersättning för resor och utrustning.

A-lagets satsning i HockeyTvåan C

I HockeyTvåan C möter A-laget Hammarö HC, Åmåls SK, Kils AIK, Arvika HC, Karlskoga IK, IFK Munkfors samt Grums IK. Sunne IKs A-lagstrupp består av 30 spelare varav 24 har SIK som sin moderklubb. Övriga spelare kommer från Grums, Munkfors, Karlskoga, Skara och Trollhättan.

– Vi satsar på att bygga laget på så många egna produkter som möjligt. Det är vårt mål, sen så måste man få in en och annan spetskompetens från andra klubbar. Jag vågar påstå att vi är nog det division två lag i hela Sverige som har den största andelen egna produkter, säger en stolt klubbchef.

Fem dagar i veckan står laget på is; tre träningar och två matcher. Fysträningen sköter spelarna själva under issäsongen, som börjar i mitten av augusti (serien startar i oktober) och pågår fram till februari eller mars, beroende på hur det går i serien. Men träning pågår året runt, med ett uppehåll i juli. För tillfället är samtliga 30 spelare skadefria, vilket i sig skapar ett angenämt, men tufft problem, att ta ut rätt lag inför varje match. Mikael är medveten om att de spelar i en tuff serie:

– Vi går in i detta som ödmjuka nykomlingar. Vi måste vara på tå och målsättningen är att vara ett mittenlag och att undvika kval neråt.

13 lag i seriespel som kräver ideella krafter

Alla insatser som sker under match och träning sker med ideella krafter. Idag finns det ungefär 200 aktiva spelare och det är mycket som händer och ska få plats i ishallen.

– Vi har A-lag, två juniorlag, ungdomslag från 9 år och ett i varje ålder upp till 16 år, samt Björnligan och tjejhockeyn. Visionen är att inom några år ska vi ha mellan 300 – 400 aktiva tjejer och killar, och då kommer hallen att vara välfylld. Vi vill ju attrahera hit fler ungdomar från kommunens skolor. Och kan vi göra en samhällstjänst genom att locka hit dem istället för att de springer vind för våg ner på byn, säger Mikael.

Idag är det inget bekymmer att få hit ungdomar som vill titta på kompisar som spelar eller tränar, problemet ligger i att det kan vara svårt att få någon som frivilligt vill engagera sig och erbjuda en fika. I juli avled Sven Dahlgren, en person med stort hjärta för ishockey och blev en stor förebild och kommer att vara saknad av många. Sven Dahlgren var Mr Sunne IK, det var han som såg till att det blev en ishall i Sunne, och har varit allt från ordförande till sportchef och pappa till alla spelare som kommit hit under Sunne IKs storhetstid, berättar Mikael som så många andra sörjer en stor personlighet.

Mikael känner stor tacksamhet till alla som offrar sin lediga tid för att stötta föreningen genom olika insatser under både träning och matcher.

För att se kommande matcher eller vad som händer i ishallen så är ett gott tips att checka in på föreningens webbsida: www.laget.se/SunneIK

FEM SNABBA MED KLUBBCHEFEN MIKAEL JOHANSSON

  • Fritidssysselsättning: Hockey, hockey, hockey…, husbil (sommaren) och få varva ner och ta det lugnt framför tv:n.
  • Senast lästa bok: Jag är Zlatan
  • Favoritmat: Allt gott som inte är fisk. Go kôttbet mä gratäng
  • Vad önskar du dig just nu? Att få fart på verksamheten och att alla lagen ska gå bra. Fler ungdomar i lagen.
  • Vem vinner serien: Hammarö HC eller IFK Munkfors

Foto: Linda Isaksson
Text: Katarina Gåsste

Micke Johansson

Stefan Henriksson och Micke Johansson i omklädningsrummet

Stefans granne ”Henriksson” är en stolt sponsor av ismaskinen

En gigantisk pärlplatta pryder cafeterian. Barnen på Bubblan är konstnärerna bakom verket.

En hyllningsvägg för Henrik Karlsson och Micke Johansson, med Sven Dahlgren i mitten.

En minnestavla efter Sven Dahlgren som var en av eldsjälarna från början.