Alva, Nina, Robert och Annica. Saknas på fotot: Elin, Anna-Lena, Gunilla, Petra, Mona och extrapersonal som också jobbar på Citykonditoriet.

För tio år sedan, 1 mars 2015, tog Robert “Robban” Bergström över konditoriet som på den tiden kallades Wienerkonditoriet. Hela bageriet renoverades för att kunna baka allt på plats. Robert investerade i ny utrustning och nya maskiner. Det nya namnet blev Citykonditoriet.

Citykonditoriet är ett klassiskt, gammaldags konditori med stort utbud. Kakdisken är välfylld med kondisbitar, vetebröd, småkakor och bakelser. Vecka 9 firar konditoriet med extra fina erbjudanden. Se nedan.

Vecka 10 finns det också mycket att fira: Måndag 3 mars Mandelkubbens dag, Tisdag 4 mars Fettisdag (Semla), Torsdag 6 mars Fössta Tossdan i mass (Marsipantårta), Fredag 7 mars Punchrullens dag och Lördag 8 mars Internationella kvinnodagen.

Populäraste tårtan är Budapestlängd, berättar Robert, följt av Operalängd och Tv-kaka. Budapestbakelsen är det som säljs mest till fika, omtyckt är även molusk, småkakor, kanelknut och wienerbröd. I hyllorna bakom disken finns många sorters matbröd, populärast är barkis och tekakor, men det säljs även många limpor, frallor, ciabatta och såklart City´s egna skorpor.

Vill man ha en god macka så finns det mycket att välja på, alltifrån ostfralla till lyxig räkmacka och baguetter fyllda med egentillverkade röror. Då det är dags att fira något extra, t.e.x. dop, barnkalas, bröllop och högtider finns det mycket fina tårtor att välja mellan. Vill man lyxa till det lite extra – beställ en smarrig smörgåstårta! Alla beställningsvaror måste bokas minst två dagar innan hämtning.

I år infaller Fettisdagen 4 mars, då ringlar det en lång kö med kunder som är sugna på semlor. Enligt Robert är det den klassiska semlan som är populärast, de har provat många olika varianter, t.e.x. wienersemla, nutellasemla och vaniljsemla, men det är alltid den vanliga semlan som är mest omtyckt. En slät bulle med smak av kardemumma, rikligt med mandelmassa och såklart äkta grädde.

Robert börjar jobba mellan 02-04 varje natt. Han startar upp med alla jäsdegar, bakar och förbereder ända fram till lunchtid. Disken i caféet fylls på med nybakat hela dagen. Mest rush är det mellan 10.30-14.00 då många kommer in för en gofika eller lättare lunch. Högtryck är det också direkt vid öppning på speciella dagar såsom Kanelbullens Dag, Fettisdagen och vid Lucia.

Robban började på Tullholmsgymnasiet i Karlstad hösten1993, tog studenten1996 och har sedan dess jobbat som bagare. Med drygt 30 års erfarenhet har han en stor receptskatt i huvudet. Nu känner Robban att det är dags att prova något nytt och Citykonditoriet ligger ute till försäljning. Om du är sugen på att ta över, kontakta Robban för mer info!


Så här började det:

Johnny Ström startade “Nya Kondis” på Teatertorget tillsammans med sin fru Elsa 1938. Johnny gick bort 1946 och Elsa fortsatte själv fram till 1969. Under den tiden anställdes Viktor Österberg som springpojke vid tretton års ålder. Han lärde upp sig till bagare och utbildade sig till konditor.

1969 köpte han Nya Kondis tillsammans med sina syskon och flyttade till nybyggda Ica-huset. Då bytte de till namnet Citykonditoriet. I folkmun kallades det för “Vickes”. Verksamheten växte snabbt och man startade ett bageri på Badhusgatan på 1980-talet, i byggnaden där Elon (Åkes El & Bygg) finns idag.

1998 såldes företaget till Lindströms Bageri i Torsby och då lades bageriet ner. Nya namnet på caféet blev Wienerkonditoriet, allt bröd bakades då i Torsby på Lindströms Bageri. Tills dess Robert tog över 2015, då det blev ett lokalt bageri igen och Citykonditoriet gick in i en ny era.

 

Text: Linda Isaksson
Foto: Annika Bergh och Citykonditoriet