Ingen ska dö i trafiken, det är rubriken för en informationskväll med samtal om säkerhet och nykterhet i trafiken som anordnas av Sunne Missionsförsamling, Polisen och Sunne kommun.

Tid: torsdag 16 november kl 18 med start på Teatertorget och därefter inne i Frykensalen på biblioteket.

Teatertorget, Sunne
• Introduktion
• Det här tittar polisen och bilprovningen på vid en A- traktorkontroll

Frykensalen, Sunne bibliotek
• Samtal om säkerhet och nykterhet i trafi ken. Kom och ställ dina frågor!
• Film och fika

Välkommen hälsar
Polisen
Sunne kommun
OPUS Bilprovning
Sunne Missionsförsamling

Bakgrund

Den 31 augusti infördes nya regler för A-traktorer, bland annat finns det nu krav på att använda bälte. För mopedbil har bälteskravet funnits sedan länge, undantaget är om man har hjälm. Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF har genomfört mätningar som visar att många ungdomar struntar i att använda bältet.

Unga män i A-traktorer är sämre på att använda bälte jämfört med unga kvinnor. 2 av 3 killar som observerades i A-traktor saknade bälte. Tjejerna var något bättre, men ändå var det hela 43% som struntade i bältet. I mopedbil använde 88% av förarna bälte, här fanns ingen skillnad mellan tjejer och killar. NTF genomförde mätningarna av bältesanvändning i A-traktor och mopedbil under hösten 2022.

NTF har i samarbete med Sveriges Trafikutbildares Riksförbund (STR) producerat sju nya informationsfilmer riktade till A-traktor- och mopedbilsförare samt deras föräldrar. Filmerna tar upp risker i trafiken och handlar bland annat om varför det är viktigt att använda bilbälte även i långsamtgående fordon.

NTF:s bältesmätning genomfördes under hösten 2022 i tolv kommuner runt om i Sverige. Sammanlagt observerades 423 personer som färdades i en mopedbil eller A-traktor.

Källa: NTF