Sommarland, camping, biograf och handel är områden där Reine Flodin är verksam. Sedan 1998 är han platschef på Kolsnäs. Verksamheterna har bytt ägare genom åren men Reine står stadigt kvar.
På Kolsnäs började Reine som folkparkchef i Kolsnäs folkparksförenings regi 1998. Året därpå tog Sunne kommun över driften och Sunne Turism bildades, Reine blev platschef och VD. Kommunen ville göra en effektivisering och flyttade ner turistbyrån, som då fanns i Sunne trafikskolas lokal i centrala Sunne, till receptionen på Kolsnäs. Nu blev det många järn i elden för Reine – turistbyrå, camping och folkpark. Under 2001-2006 var även Reine VD i Sunne vattenpark som invigdes 14 juni 2006. Åren 2007 – 2016 var han dessutom VD i Rottneros Park.
På sin fritid har han varit engagerad i Sunne musik och revyförening/Teaterbiografen och centrumföreningen Mitt Sunne (som startade som SKUTT 2005).
Populära danser på Kolsnäs
Kolsnäsuddens folkparksförening bildades 1944 dansbanan byggdes 1945 och att gå ut och dansa blev en populär aktivitet i Sunne på helgerna. Dans varje helg från mitten av maj till mitten av augusti med runt 1 500 dansanta gäster varje helg, bugg på dansbanan och disco på Logen. Till Pingst och Midsommar blev det dans i dagarna två. Lasse Stefanz inledde oftast säsongen i maj. Men publiksiffrorna blev allt sämre och danserna bars inte ekonomiskt. Sommaren 2010 arrangerades endast tre danstillfällen men efter den säsongen beslutade turistbolaget att lägga ner danserna. Kvar blev Fryksdalsdansen som alltid infaller sista helgen i juli.
Att intresset för danserna har dalat tror Reine har att göra med att det är färre ungdomar som buggar. Dessutom går inte folk ut i samma omfattning som tidigare.
Kolsnäs var en av de första folkparkerna i Sverige att tillåta försäljning av alkohol. Reine minns tiden före, då fyllde man på rejält ute på parkeringen både innan dansen och i pausen. Det är förstås trevligare att sitta inne i parken och ta en öl tillsammans med vänner som man kan göra nu.
Fryksdalsdansen 35 år 2023
I somras arrangerades Fryksdalsdansen för 35:e gången. Hit har artister som Carola, E-Type, Magnus Uggla, Rolandz, Jerry Williams och många fler kommit. Reine minns särskilt när Jerry Williams hade avslutat sin show och tog med sig en musiker och gick över till Lasse Stefanz scen och fortsatte spela med dem. Och Carola som tog sig tid att skriva autografer till alla efter showen oavsett hur länge det tog.
Under flera år arrangerades Dansbands SM som ett inslag under Fryksdalsdansen, med extra dansbanor på området. Var man dansbandsfantast var detta givna dagar att besöka Sunne och parken, under senare år har fokus riktats om till festival med ett dansband och en större artist per kväll.
Sven-Ingvars på scenen.
Magnus Uggla gästade Kolsnäs 2015.
Sunne sommarland
I Sunne Turisms regi startade Reine arbetet med Sunne Vattenpark 2001. Under fem år som VD i bolaget Sunne vattenpark sökte han finansiärer och gjorde studiebesök till andra vattenparker.
– Det var galet mycket jobb att få till vattenparken, berättar Reine.
Idén till en vattenpark kom 1999 då Istvan Foth fick i uppdrag av kommunen att komma med idéer för att utveckla Kolsnäs. Istvan hade tidigare hjälpt Bert Karlsson med Skara sommarland 1985. Istvan föreslog redan 1999 att lägga en vattenpark där kommunens gamla bassänger låg.
– Initialt tyckte vi idén om en vattenpark i Sunne kändes helt orealistiskt, säger Reine.
Men 2000 konstaterade vi att de gamla bassängerna på Kolsnäs poolerna behövde bytas ut. Detta var ett projekt på många miljoner. Kanske skulle vi satsa och få till ett häftigare bad som lockade folk till Sunne?
Istvans ritningar plockades åter fram och allt föll på plats när Anders Magnusson erbjöd sig att sälja marken norr om bowlinghallen som Anders byggde 2003.
Det blev många studieresor till Cypern och andra vattenparker för att hitta inspiration. I staden Limassol fanns en vattenpark som hette Wet and wild vars ägare så småningom sålde anläggningen och flyttade den till Sunne.
– Samma gäng som satte upp vattenparken i Cypern plockade ner den och kom hit och satte upp den i Sunne.
70 containrar lastades i Cypern och fraktades med båt till Göteborg. Därefter blev det tåg till Karlstad och sista biten lastbil till Sunne. Ett gediget projekt med andra ord.
Den totala kostnaden för parken landade på 70 miljoner. I januari 2006 anställdes en ny VD, Fredrik Thorsvret.
De flesta av attraktionerna är kvar idag förutom de två som blev förstörda i branden 2020. Dessa har ersatts av Duellen som blev en nyhet 2021.
14 juni 2006 invigdes Sunne vattenpark och gästades bland andra av Bert Karlsson och Jörgen Jönsson, som gjorde premiäråket i Mammut.
Ett sådant stort projekt som vattenparken går inte att genomföra utan hjälp av massor av människor. Reine vill speciellt lyfta Istvan Foth, Ola Evensson och Anders Magnusson som nyckelpersoner för att vattenparken blev en verklighet.
Bassängerna på Kolsnäs under 90-talet, när de låg söder om entrén.
Sommarland = Väderberoende
Att hålla en väderberoende anläggning igång är förstås en utmaning. En dålig sommar och det blir svårt att få ihop det ekonomiskt. Reine säger att det är viktigt att ha en ägare med ekonomiska muskler.
Att samma ägare även driver både camping och Fryksdalsdansen underlättar. First Camp har under två lagt nio miljoner på att rusta upp Kolsnäsområdet. 2022 renoverades ett servicehus på campingen. I år gick pengarna till vattenreningen i sommarland.
Inom något år hoppas Reine på en ny attraktion i Sunne sommarland.
– Vi håller på att ta fram ett förslag på en familjeattraktion.
Camping och stugor
First Camp Sunne är en året runt camping med 414 campingplatser, 33 stugor. När Reine började fanns 250 säsongsgäster, idag är det 140. Den typiska camparen stannar runt två nätter och kommer hit på grund av det fina läget, bra utbud av aktiviteter och närheten till Sunne centrum.
Har man en camping är det ett ständigt underhåll. Det som blivit i fokus de senaste åren är säkerheten, gästerna ser trygghet som det viktigaste. Detta har resulterat i att området är inhägnat med bommar och sommartid finns vakter på området nattetid.
Något annat som alltid efterfrågas?
– Ett nytt servicehus på den övre campingen och bra wifi. Vi har byggt ut vårt wifi och kommer göra det även under 2024.
Hur hamnade Reine i dessa drivande verksamheter?
– Jag blev tillfrågad av ordföranden i folkparksföreningen om jag vill leda verksamheten. Jag arbetade på den tiden i Sunne kommun med personer som hade olika funktionshinder. Att jag blev tillfrågad till jobbet berodde nog på att jag på fritiden arrangerade och producerade revyer, teatrar och annan underhållning.
Sedan när Sunne Turism tog över Kolsnäsområdet blev jag tillfrågad om jag kunde tänka mig att bli VD för Sunne Turism. Sedan har det rullat på. Är du intresserad av ditt jobb och är lojal mot din arbetsgivare blir det snabbt många år.
Fem snabba med Reine
- På fritiden: Läsa/lyssna på böcker, promenera.
- Senast lästa bok: Boken om Elon Musk
- Äter: Vegetariskt
- Det bästa med Sunne: Det är att om någon vill göra något så ställer många människor upp och supportar det projektet.
- Önskar sig just nu: Att allt krig och elände i världen upphör.
ÄGARHISTORIK SUNNE VATTENPARK/SOMMARLAND
2006 – 2007 Cyprioten Pavlos Loizu och lokala företag i Sunne
2008-2010 Markus Johansson
2011 – 2015 Göran Matutinovich
2016-2021 Grönklittsgruppen
2022 – First Camp
Foto: Linda Isaksson
Text: Kristina Asp