Västanå Teater och Berättarladan

Till Berättarladan vallfärdar publiken varje sommar för att njuta av de spektakulära, färgstarka föreställningarna på Stora scenen. I år har Västanå valt att gå tillbaka till rötterna, till Selma Lagerlöf och klassikern Herr Arnes penningar. Men visste du att här anordnas publikdragande evenemang året om? 

I den gigantiska ladan söder om Sunne bubblar det av evenemang året om, såväl mindre teaterföreställningar som konserter står på repertoaren. Satsningen på Västanå Musik har slagit mycket väl ut. 

”Den enormt populära musiken har nu fått ett eget ben att stå på i vår verksamhet där julkonserten Västanå Jul och återkommande Västanå Sessions utgör ryggraden. Gästmusiker bjuds in från olika genrer och något helt nytt skapas i mötet. En väldigt härlig och glädjefylld upplevelse för både musiker och publik”, säger Leif Stinnerbom.  

Ett besök i Berättarladan beskrivs ofta som omvälvande och inspirerande, förstärkt av den suggestiva musiken, den ständiga rörelsen och de vackra, välsydda kostymerna som bärande element i berättandet.

Årets föreställning – ett morddrama av Selma Lagerlöf

Herr Arnes penningar är en spännande spökhistoria som bygger på en verklig händelse och där Selma Lagerlöf håller oss på halster under hela vår föreställning. PREMIÄR på midsommardagen!

En skattkista att ösa ur

Selma Lagerlöf är Västanås husförfattarinna även om teatern regelbundet sätter upp verk av andra författare som till exempelvis förra årets föreställning med den samiska skapelseberättelsen Solens dotter.

”Selmas skattkista är så rik att ösa ur och det finns fortfarande pärlor kvar att utforska som bär referenser till nutiden. I Herr Arnes penningar är skuld, hämnd och förlåtelse bärande teman och berättelsen är spännande och har ett psykologiskt djup. Vi tror att publiken kommer gripas av karaktärernas kamp med sina inre och yttre demoner”, säger Leif Stinnerbom, teaterchef på Västanå.

Andra event 2024
3 augusti – Västanå Sessions
Oktober – I domarens skepnad
December – Västanå Jul 


Läs mer om Västanå här