I domarens skepnad – Häxjakt och utsatthet i fokus

Västanå storsatsar på vinterteater! Just nu spelas I domarens skepnad som förväntas dra stor publik till den varmbonade Loftet-scenen. Dessutom kommer Dick Harrison och Fredrik Skott till Berättarladan och berättar om verklighetens häxprocesser i Sverige och Värmland. 

I domarens skepnad är en föreställning om en häxprocess i den värmländska finnbygden någon gång i slutet på 1600-talet, när häxerimålen var som vanligast. 

”I domarens skepnad spelade Västanå första gången 1993-94 så det är oerhört roligt att plocka upp den igen efter 30 år. Temat är tyvärr lika aktuell nu som då och handlar om förföljelse, utanförskap och utsatthet. Föreställningen tar upp vad som kan hända i orostider, när människor behöver syndabockar och vem som helst kan bli utpekad”, säger Leif Stinnerbom. 

Två lördagar har vi intressanta föreläsningar i anslutning till föreställningarna. 

Lördagen den 24 februari kl. 14:30 Fredrik Skott, docent i nordisk folkloristik, berättar om en häxprocess som har utspelat sig på Värmlandsnäs mot ”den ryktbara trollpackan kapten Elin”.

Lördagen den 2 mars kl. 14:30 Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, berättar om tidsperioden som kallas ”Det stora oväsendet” när häxprocesserna var som vanligast i Sverige.

REGI Leif Stinnerbom

MUSIK Magnus Stinnerbom 

SKÅDESPELARE Hanna Kulle, Daniel Lindman Agorander, Stina Olsson, Håkon Odden och Niklas Ejnar.

För musiken står Albin Broberg, Anna Karlsson och Niklas Bertilsson.

SPELPERIOD

Offentliga föreställningar 10 februari-2 mars.

För skolor 6-21 februari.

Läs mer: I domarens skepnad