Många är vi som har pratat med Carina Lundell Häggman via ett telefonsamtal till Sunne kommun. Som telefonist och receptionist var hon den första person som man kom i kontakt med i kommunen. Ett arbete som lett till många olika möten med alla slags människor.

Efter 44 år i kommunen har Carina Lundell Häggman gått i pension. Efter den ekonomiska gymnasieutbildningen började hon som sommarvikarie, och fick efter ett år fast anställning som telefonist. Carina har varit med om en resa; från ”snörväxel” till digitaliseringen. Tack vare att arbetet har varit under ständig utveckling har hon aldrig önskat byta jobb. Hon har alltid trivts med jobbet, alla trevliga kompetenta kollegor. Som receptionist i en stor organisation, har Carina varit spindeln i nätet, och den första personen att ta emot varje besök både fysiskt eller via telefon. 

Carina Lundell Häggman

Ja, det har hänt mycket från växel med knappar via via floppy-disketter till modem som bara var påslagna under vissa tider. I dag kommuniceras det enkelt genom snabba fibernät, som man bara kunde drömma om på 90-talets modemtid. 

Innan växeln digitaliserades arbetade Carina ensam i receptionen, men efter hennes mammaledighet i början av 90-talet, fick hon Barbro Robertsson som kollega. När kommunhuset tog nuvarande hus i besittning, fick de både större och fräschare arbetsplats.

-Ja, det har varit en del omflyttningar under åren. Kommunhusets olika enheter har flyttat runt på olika platser. Nu senast blev det Selmagården som huserar delar av kommunens hemtjänst samt kommunrehab, berättar Carina som har sett, från första parkett, hur kommunledningen blivit större och antalet tjänstemän har blivit fler. Så förändringar har skett, men trots detta existerar fortfarande de gula post-it lapparna. 

Den sista och en relativt stor förändring för Carina var när växeln i Sunne försvann. Nu hanteras alla inkommande samtal till Sunne kommuns växel via Torsby kommun. En upphandling som ledde till att det blev samma leverantör i hela Värmland. Carina tror dock att sunneborna kan märka en viss skillnad när de ringer kommunen.

-Det måste vara omöjligt för en telefonist, stationerad i Torsby, att ha svar på alla frågor och de har ju sitt sätt att arbeta på, säger Carina som understryker hon att idag finns det andra vägar in till kommunen än ett samtal. Nu är ju alla uppkopplade och ett e-postmeddelande är bara några tangenttryckningar bort. E-tjänsterna har även underlättat blanketthanteringen och såklart kan man fortfarande göra fysiska besök, kommunhuset är öppet dagligen. 

-För visst är det personliga mötet och servicen viktig. Man har varit en informationscentral som svarat på allmänna frågor om slamtömning, bygglov och barnomsorg. Även rena frågor som “När kommer Freja till Sunne”, “Hur bokar man biljetter till Västanå”, “Sommarlands öppettider” och mycket mera, säger Carina som även var verksam som ett lokalt uppslagsverk. Under åren har hon arbetat upp en förmåga att hänvisa personer till rätt instans. Hon tycker att det har varit ett spännande jobb och mycket har hänt i Sunne; Walter Hedlund som satsade på Hotell Selma Lagerlöf och Life Center,  kommunchefer som kommit och gått, den grafiska branschens tillväxt, Västanå Musik & Teater och mycket mer. 

När man, som Carina, arbetar som “första person” i kommunen kan man undra om det har hänt att personer uttryckt sina starka negativa känslor mot henne, men Carina tycker att hon har varit rätt så förskonad från obehagliga och hotfulla möten eller samtal.

-Men är någon riktigt arg så hände det förstås att det “small till”, då gäller det att inte ta det personligt. På senare år hände det att det var svårt att släppa klagomål. Man vill hjälpa till med det man kan. Jag är ju den första personen man “springer på”, så visst har jag fått ta emot en del klagomål.

Nu väntar ett nytt liv, även om Carina fortfarande hoppar in och arbetar. Hon ser fram emot resor i Sverige tillsammans med maken, umgås med barn och barnbarn och få vara frisk. 

-Det är en omställning att bli pensionär. Saknar, till viss del, de fasta rutinerna. Men att varje dag ha sovmorgon är underbart. Jag slutade den 24 mars, men jag känner fortfarande att jag är i semestermood. 

I stort så önskar Carina att alla vi i kommunen ska hjälpa varandra och tillsammans se framåt mot en ljus framtid.

  

FYRA SNABBA MED CARINA LUNDELL HÄGGMAN

  • Fritidssysselsättning: Barnbarnet, promenerande eller bara ta det lugnt.
  • Senast lästa bok: Det var nog en romantisk roman.
  • Favoritmat: God köttbit eller en god fisksoppa.
  • Vad önskar du dig just nu? Att få vara frisk.

Foto: Linda Isaksson
Text: Katarina Gåsste