I årets bok har Naturskyddsföreningen tillsammans med influeraren Therése Lindgren skapat en handbok för den som vill ställa om till ett mer hållbart liv. Boken handlar om hur våra val i vardagen faktiskt kan göra skillnad och beskriver Therése Lindgrens väg mot en mer hållbar livsstil. Nu finns boken i handeln.

– De val vi gör i vardagen spelar roll, om du väljer bilen eller cykeln eller om du köper nytt i stället för att reparera. I årets bok vill vi sätta fokus på att det faktiskt inte är så svårt att ställa om till en mer hållbar livsstil. Vi hoppas att vi med den här boken kan inspirera människor att göra mer hållbara val och att det inte alls behöver betyda ett sämre eller torftigare liv, säger Beatrice Rindevall ordförande Naturskyddsföreningen.

Det är helt nödvändigt att förändra dagens konsumtionsmönster om FN:s mål om en hållbar konsumtion och produktion ska kunna uppnås till 2030. I Sverige lever vi långt över vad vår planet klarar av. I årets bok har Naturskyddsföreningen tillsammans med influeraren Therése Lindgren valt att visa möjligheterna med en omställning till ett mer hållbart liv.

Med boken hoppas Naturskyddsföreningen att medvetenheten om miljöfrågornas betydelse ökar. Föreningen vill även påverka våra beslutsfattare att fatta viktiga och nödvändiga beslut för att underlätta för människor att leva mer hållbart.

Boken fokuserar på fyra aspekter av livet – äta, resa, köpa och bo – där det här och nu faktiskt kan göra skillnad. Therése Lindgren berättar i boken om sin resa och saker som hon har förändrat i sitt liv i en hållbar riktning och om både framgångar och motgångar. Naturskyddsföreningen bidrar med faktatexter som förklarar hur vårt sätt att leva påverkar ekosystem, biologisk mångfald och klimat.

– Vi måste ändra våra beteenden för att skapa en hållbar framtid på en frisk och levande planet. Alla kan ställa om, och den här boken hjälper på vägen. Det är viktigt på riktigt, säger Beatrice Rindevall.

Köp boken här!
På Naturskyddsföreningens webbsida, finns både som tryckt bok och e-bok.

Influencern Therése Lindgren utsedd till Årets Miljöhjälte av WWF

WWF har utsett influencern Therése Lindgren till Årets Miljöhjälte 2023. Hon tog emot priset på 100 000 kronor under WWFs höstmöte den 5 oktober i Stockholm i närvaro av H.K.H. Kronprinsessan.

WWF har utsett Therése Lindgren till Årets miljöhjälte 2023 och Kronprinsessan Victoria deltog i prisceremonin.

– Genom att utse Årets Miljöhjälte vill vi lyfta fram någon som gör skillnad för miljön och inspirerar andra att agera mer hållbart. Årets pristagare Therése Lindgren har ett starkt engagemang för djur, natur och hållbarhet. Genom  sina många följare når hon ut till en stor publik som kanske inte annars hade nåtts av viktiga miljöbudskap, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF.

Therése Lindgren, som bor i Stockholm, ägnade sig som influencer till en början mest kring frågor om smink och skönhetsvård. Det ledde senare till ett engagemang för psykisk ohälsa och djurskydd. Idag har hon över en miljon följare och är en av Sveriges allra mest inflytelserika influencers som inspirerar sina följare till en grönare omställning och pratar om det som är viktigt på riktigt. 

– Genom hela min hållbarhetsresa har jag fått så mycket stöd och inspiration, särskilt från mina följare. Den här vinsten är därför inte bara min, utan ett erkännande till var och en av oss som donar på i vardagen för en grönare framtid, säger Therese Lindgren.

För sex år sedan satte Therése Lindgren sig in i hur djur i den svenska livsmedelsindustrin behandlas och blev då vegan. Det var startskottet till ett starkare engagemang för henne och vilja att göra skillnad för både djur och natur. 

– För mig känns det extra viktigt att värna om djur och natur eftersom de inte kan föra sin egen talan eller stå upp för sina rättigheter. Jag brinner även för frågan om minskad konsumtion. Jag är verksam i, och har i hög grad bidragit till, ett klimat i sociala medier som normaliserar och glamouriserar en överdriven och onödig konsumtion. Jag vill göra allt jag kan nu för att ställa det till rätta, avslutar hon.  

Therése Lindgren har valt att skänka hela prissumman ‐ 100 000 kronor ‐ till WWFs fjällrävsprojekt.

Källor: Naturskyddsföreningen, WWF

FAKTA Therése Lindgren
Influencer som driver en av Sveriges största kanaler på Youtube,  Instagram och Tiktok. I dag brinner hon för en grön omställning.
Hon klev i veckan in på 6:e plats på Maktbarometern 2023s lista för mest inflytelserika influencers. Skrev 2022 boken ”Viktigt på riktigt” med Naturskyddsföreningen som handlar om hennes strävan att leva mer hållbart. 

Årets miljöhjälte:
Utmärkelsen Årets miljöhjälte delades för första gången ut 2010 med syftet att lyfta fram personer eller organisationer som gör skillnad för miljön och inspirerar andra. Många av pristagarna har blivit viktiga förebilder i arbetet för naturen och att minska vår påverkan på planeten. Antalet miljöhjältar har varierat mellan åren – 2023 blir det endast en pristagare.

Några av tidigare pristagare:
Christer Borg, Älvräddarna (2010)
Mats Karström, Steget före (2015)
Clara Lidström, Underbara Claras värld (2013)
Gunhild Stordalen, EAT Forum (2014)
Pella Thiel, ekolog
Magnus Carlsson, artist
Greta Thunberg, klimataktivist (2019)
Johan Rockström, miljöprofessor (2021)
Sofia Jannok, artist (2022) 

Kriterier: 
Den som nomineras ska ha visat mod att gå mot strömmen, gjort något nyskapande som kan göra stor skillnad för miljön samt varit ett föredöme och inspirerat andra

Läs om den utrotningshotade fjällräven här www.wwf.se