Sunnenytt träffar Urban på hans kontor på Storgatan 33. Huset som nämns i folkmun med precis vad det är “Sparbankshuset”. En byggnad som förövrigt genomgår en välbehövlig uppfräschning, som inte har gjorts på närmare 40 år. Ett sätt för företaget att signalera framtidstro samt att de ser till att de anställda får en bra arbetsmiljö.

Rubriken är hämtad från Fryksdalens Sparbanks webbsida, och trots att det är ett citat med hundra år på nacken, så summerar det fortfarande bankens grundidé. Ett motto som står sig över tid och för att sätta det i rätt sammanhang så citerar vi bankens VD Urban Rohdin:

Vårt huvudsyfte är ju att spara, vi heter ju Sparbanken”.

En anrik historia med sikte mot en lång framtid

Fryksdalens Sparbank startades 1856 och har varit Storgatan trogen under alla år, dock på tre olika ställen. Bankens första kontor låg i det rosa slottet, men när banken skulle fira hundra år slog man på stort och byggde den lokal, som numera rymmer stora delar av kommunens administrativa personal. Nuvarande lokal stod klar för inflyttning 1986. 

Urban Rohdin

Inom Fryksdalens Sparbank finns sammanlagt 40 anställda på kontoren i Sunne och Sysslebäck. Viktiga personer inom olika professioner, bland annat inom  juridik, privat, företag, kommunikation och hållbarhet. 

Det finns en otroligt stor kunskap i företaget  inom många olika områden, vi är väldigt kompletta. Vilket i sig ger oss en oerhörd styrka, eftersom vårt uppdrag är så mycket mer än att vara en bank. Vi är dessutom här, på plats för Sunneborna och gör samhällsnytta.

Bildtext

Kundmätning inom Sparbankerna som grupp inom hela Sverige visar att Fryksdalens Sparbank är det absolut bästa valet. De 16 000 kunderna har valt rätt och antalet nöjda kunder ökar kontinuerligt. Bland annat har de fått flera nya kunder från centrala Torsby. 

Urban menar att det inte är så svårt att driva en bank, men Sparbanken är mer än så. Vi tror starkt på det personliga mötet och personalen är kittet mellan den digitala världen och kunden. Därför är medarbetarna oerhört viktiga och de finns på plats och ger vägledning till det som passar den enskilde kunden bäst. 

Vi är Kings över att känna till det här området. Regelverket är detsamma som i vilken bank som helst, men med den skillnaden att vi har god lokalkännedom. Det är vår styrka, säger en stolt Urban.

De beslut banken tar idag ska vara ändamålsenliga och följa den tid vi lever i 150 år framåt. Som företag vill Urban att de ska finnas här för kunderna och vara deras partner i både med-och motgång.

Vi finns ju tack vare våra kunder.  Målet är att vara ett av Sveriges bästa banker och erbjuda det som är unikt; vi finns här och fattar våra egna beslut nära kunden. Vi har ingen aktieägare som tar pengarna. Vi är till för de som lever i området från Kil och norrut till Långflon. Vi är måna om vårt distrikt och att det växer så fler vill leva och bo här

Urban har en god bild av hur Fryksdalens Sparbank fungerar och vilka som bor i Sunne; han checkade in på Sparbanken för 23 år sedan. Då som administrativ chef. Efter några år avancerade han till vice VD och i januari 2022 tog han över rodret som bankens VD. Under sin tid inom bankvärlden har han varit med om en stor utveckling, och det största som hänt är utan tvekan möjligheten att betala med Swish. En mobilapplikation som har fått flest användare under kortast tid.  

Revolutionerande och oslagbart att det finns ett system som är ett gemensamt projekt mellan alla svenska banker! Swish och mobilt bankID  är i särklass det som har haft störst genomslagskraft och har nästan 100-procentig täckning.

Den lilla pålitliga spargrisen
Bildtext

Banken som värdesätter det lokala

Inom Fryksdalens Sparbanken skiljer man på sponsring och allmännyttiga bidrag. Via sponsring stöder de i princip samtliga föreningar i kommunen. Banken sponsrar över 40 lokala föreningar varje år. Men banken ser också till att vara närvarande när det arrangeras olika event inom kommunen. En populär företeelse var att “dammade” av idén med Sparbanksbussen, som trafikerade vägarna i kommunen från 1960 till 1990, och hade 46 stopp som mest. Bussen verkar som ett mobilt bankkontor, och den har varit synlig på fem olika ställen under hösten. Noteras bör att den nya versionen av bussen är dock av en nyare årsmodell. 

Den har varit mycket uppskattad, tack vare den har vi fått både nya kunder och affärskontakter, det var en chansning som blev succé, säger en stolt VD.

Om det ekonomiska läget

Det är väl ingen hemlighet att räntorna har skjutit i höjden och det ekonomiska läget har förändrats. Urban ser tillbaka på de senaste 20 åren som Sveriges starkaste genom tiderna. Vi har fått leva i en trygg tillvaro där allt ska vara möjligt att ha. En låg ränta har drivit fram en dyr livsstil för många. Nu rasar kurvan ́ nedåt och det blir dyrare att leva. Fler och fler familjer får det jobbigt när inkomster och utgifter inte harmonierar, och Urban är säker på att vi inte har sett slutet än:

Jag tror att det är kämpigt för många människor. Där har vi en roll att fylla. Känner man att man har problem att göra rätt för sig är det viktigt att man bokar en tid för att gå igenom sin ekonomi. Det behöver inte vara problem med att betala ett lån, utan kanske har man svårt att exempelvis betala elräkningen. Man ska i det längsta undvika att få en betalningsanmärkning. 

Inom företagsrådgivningen blåser också förändringarnas vindar. De är mer försiktiga med sina investeringar; väntar och ser vad som händer. En fara som Urban tror kan ske, är att företagen säger upp personal för att senare sakna rätt kompetens. Det gäller att agera med intelligent försiktighet. 

Kontanter vs digitala betalningsmetoder

Idag är det minimalt med kunder som hanterar kontanter, men det finns de som fortfarande vill komma in och hantera sina besparingar “synligt”, därför anser Urban att det är viktigt att banken kan erbjuda den möjligheten. 

Medans MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap) ger rekommendationer om att man alltid bör ha kontanter i händelse av kris, så undersöker Riksbanken möjligheterna att ge ut ett digitalt komplement till kontanter, en s.k. e-krona. 

Kanske närmare vi oss ett scenario där bankerna kommer att få ett krav på sig att de måste vara en del av kontantkedjan, säger Urban som anser att staten kommer med motsägelsefulla och dubbla budskap.

Men visst är väl kontanter fortfarande en grej att ge bort i present eller julklapp?

Visserligen. Innan jul tar man ut nya fina sedlar, men när julen har passerat så kan det hända att de återvänder. Antingen vill de sätta in pengarna eller frågar “Hur gör jag nu?”. Då tipsar vi dem gärna om att skaffa swish, säger Urban och fortsätter:

Idag kan det vara svårt, framförallt för yngre, att hantera inkomster mot utgifter. Förr såg man hur pengarna försvann ur plånboken; nu är penningvärdet mer anonymt och med det följer en viss köpblindhet, säger Urban.

Sist och kanske minst, men absolut inte oviktig i sammanhanget, belyser vi den lilla pålitliga spargrisen som fortfarande lever kvar. Till de mindre spararna kan det tilläggas att Sparbanken är den enda aktören i Sunne som tar emot de fysiska slantarna. Ett tydligt och bra sätt att visa barn vad pengar är, så att de i framtiden lär sig att sköta sina besparingar med eftertanke. 

FYRA SNABBA MED URBAN ROHDIN

  • Fritidssysselsättning: Resa och åka berg-och-dalbana. 
  • Senast lästa bok: Tage Erlanders dagböcker
  • Favoritmat: Allätare med en specialitet att göra sin egen grönpepparsås.
  • Vad önskar du dig just nu? Ser fram emot att bli morfar. 

Foto: Linda Isaksson
Text: Katarina Gåsste