Jag träffade Sunnes färskaste författare, Anna-Karin Sandell i foajén på Selma Spa. En plats som under ett halvår var hennes hemliga skrivarnäste. Här kunde hon arbeta anonymt och med en given Spotifylista i hörlurarna klev hon in i sin skrivarbubbla, två eftermiddagar i veckan. Här fanns inget som störde koncentrationen och orden fick flöda fritt. 

Hennes första bok Inferno lanserades i oktober och sedan dess har Anna-Karin pendlat mellan eufori och skräck, hybris och självförakt. Trots att hon säger sig vara lite pryd, så innehåller hennes debutbok en hel del erotik. Såklart blir jag nyfiken och måste fråga hur det kom sig att hon valde den genren?

– Det var ett medvetet val när jag väl hade bestämt mig för att skriva. Jag behövde tjäna pengar!

Skrivarkurs i Höga Kusten 

Trots att Anna-Karins dagar är fyllda av texter i och med sitt företag Masai PR & Kommunikation där hon bland annat är marknadsförare på Västanå Musik & Teater, så har hon haft ett sug efter att få skriva egna berättelser; våga lita på sin talang och att ta sig själv på allvar. Så i september 2021 packade hon ner sin dator och den inre motivationen i resväskan och tog bilen till Höga Kusten för att delta i en skrivarkurs. Kursledare var Sara Olsson och Erik Grundström.

Jag hade kollat upp Sara och visste att hon drev erotikförlaget Ordlust. Hon hade även fina referenser genom bland annat biografier för Titta Sjöblom och Helena Ekholm. Det kändes seriöst. Men nog var jag rädd att det skulle vara jag och en massa snuskgubbar, men den första kursdeltagaren som klev in var Carola i egen hög person!

Sara blev senare Anna-Karins skrivcoach och fanns med under hela skrivprocessen och sen även som förläggare.

Från idyll till sotig ruin

Medan Anna-Karin befann sig på Höga Kusten gjorde den övriga i familjen sig hemmastadda i den sommarstuga på en ö i Vänern de precis köpt. Då brakade helvetet löst.

Samma helg som jag är på kursen brinner ett av husen på ön ner till grunden. Ingen blev tack och lov skadad, men vi befann oss plötsligt i det värsta inferno man kan tänka sig, berättar Anna-Karin. 

Ovissheten var stor och frågorna hopade sig som mörka moln i horisonten. Hade de rätt försäkring? Skulle de kunna bygga upp huset igen? Ett paradis som förvandlades till ett oanvändbart och sotigt helvete; skulle de ha råd att bygga upp sin sommardröm igen?

Yttre motivationen tände lågan att skriva

Någon vecka efter branden föddes idén hos Anna-Karin att skriva en bok som skulle ge intäkter för att bygga upp sommarhuset. En idé föddes; att skriva ett bättre alternativ till den överskattade boken ”Fifty Shades of Gray”. En bok som sålt över 90 miljoner exemplar, översatts till 52 språk och gjort författaren stenrik. “Hur svårt kan det vara att skriva något som är tio gånger bättre?” tänkte Anna-Karin och skred till verket.

Sagt och gjort, jag parkerade mig i lobbyn på Selma Spa två eftermiddagar i veckan. Och skrev och skrev och skrev. Med en speciell låtlista i öronen för att skärma av och komma i rätt stämning. Här blev jag inte störd, jag såg väl ut som vem som helst som satt och jobbade. Jag bokade så småningom möte med Sara, kursledaren och skrivcoachen som fick läsa det jag skrivit. Att investera i dessa feedbacktillfällen med tips, råd och frågor var ovärderligt, bland det bästa jag gjort. Utöver skrivråden gav hon mig pepp och modet att fortsätta, det jag skrev var riktigt bra sa hon. Jag är så oändligt tacksam för Sara! 

Syftet från allra första tangenttryckningen var att det skulle bli en bok. Så i all hemlighet arbetade Anna-Karin med berättelsen två eftermiddagar i veckan. Ingen annan än Sara visste vad hon höll på med. Först när det var klart att boken skulle ges ut berättade hon för familjen.

Hade det bara varit för den inre viljan kanske det aldrig blivit någon bok just då, det var branden på ön som tände lågan att skriva. Jag visste inget om bokbranschen och var ganska naiv. Nu vet jag att det släpps över 10 000 böcker varje år i Sverige. En vetskap som får mig att pendla upp och ner från avgrunden. Hade jag skämt ut mig för resten av livet och gett ut en bok som ingen ville läsa? Skulle folk skratta ut mig? Men när någon tror så mycket på en och vill ge ut ens berättelse – den känslan övervägde allt annat. 

Josefins inferno

Inferno tog ungefär ett halvår att skriva och sommaren 2022 var den i princip klar, men sen tog det ytterligare ett år innan den publicerades. Berättelsen bygger på en vacker historia där det erotiska bara är en del av helheten. Huvudpersonen är Josefin, en kvinna som har allt man kan drömma om: fina bilar, nytt hus, två barn, snygg man, till och med disktrasor med NK-logga. Trots detta känner hon sig vilsen och ser chansen till ett nytt vägval när en oväntad anonym kontakt vänder upp och ner på hennes tillvaro. 

– Det är ju ingen som beter sig som Josefin på riktigt, men jag tror att många känner igen sig i att man i vissa stunder i livet bara vill ställa sig upp och skrika: “Nu orkar jag inget mer, tack för mig, nu drar jag”. Josefin tar detta ett steg längre genom att beställa en taxi till Arlanda… 

Bokens huvudperson är inte skriven ur en självbiografisk vinkel, men det går inte att blunda för att hon har en del likheter med författarinnan:

– Vi har till och med arbetat på samma försäkringsbolag, säger Anna-Karin och skrattar.

Anna-Karin är tacksam för all den positiva respons hon har fått från alla; från familj, vänner och okända läsare; både kvinnor och män. 

– Det är helt otroligt, så många som hört av sig och tycker att den är bra, på riktigt, att den är berörande, tänkvärd och rolig och att de fastnar i historien. 

Har du som författare några råd till den som drömmer om att skriva en bok?

Jag tror att man ska ta sin eventuella talang på allvar och se till att avsätta tid för skrivandet. Bara gör det, skriv! Ta hjälp av skrivcoach eller nära vän som du litar på och bolla texten. 

Kommer det fler böcker signerade Anna Sandell?

Jag vill gärna testa att göra det åtminstone en gång till. Att få vara i skrivarbubblan var bland det roligaste och häftigaste jag gjort i mitt liv, det var som om tid och rum försvann. Ideérna flödade och kom överallt ifrån; ett samtal, något jag läste i tidningen eller drömt. Själva skrivprocessen var inte jobbig, det var bara kul. Det svåraste var att hitta ett slut som funkade. 

Nedskrivet i telefonen har Anna-Karin fullt med nya idéer, men för tillfället får den egna litteraturen stå tillbaka för det andra arbetet som kommunikatör åt andra.

Längtan att få gå in i bubblan är stor. Jag började skriva på en ny grej i januari, men var tvungen att ta en paus, på grund av en frozen shoulder. Efter det har jag inte kommit igång igen, men vem vet vad som väntar i framtiden, avslutar Anna-Karin med ett leende.

Anna-Karins Boktips utöver Inferno: 

“Färskt vatten åt blommorna” av Valérie Perrin, en intim berättelse om Violette som med en stark övertygelse tror på lyckan mot alla odds.

Vill du få en dos av Josefin? Följ Den Andra Anna Sandell Facebook och Instagram

Ladda ner spellistan: Josefin – Inferno:

Text: Katarina Gåsste