Shoppinglördag i Sunne är Sunnenytts nya satsning för den lokala handeln. Sista lördagen i månaden hela 2024 har många butiker extraöppet till kl. 15 – något som både kunder och besökare efterfrågat. Dessutom marknadsförs våra butiker och matställen i ett större område – hela norra Värmland genom Torsbybladet och Veckobladet i Hagfors. Målet är att tillsammans locka nya kunder och besökare till Sunne. Vi hoppas att det ökar handeln och gör att vi även i framtiden har ett levande centrum.

Sunnenytts Linda Isaksson ute på köpingen för att marknadsföra Shoppinglördag i Sunne. 

Linda Isaksson, säljare på Sunnenytt, drev tillsammans med sin mamma Birgitta Fryksdals Form under flera år.
Hon har ett stort hjärta för en blomstrande centrumhandel och hoppas att Shoppinglördag ska bli en riktig bra och positiv sak för butikerna och mat-och fikaställen i centrum. I dessa tider gäller det att vara kreativ och kämpa på tillsammans, då känns det inte lika tufft om man har någon att diskutera och bolla idéer med. Linda tycker att det är bra att man man ses på möten för att skapa gemenskap och en “vi känsla” som får igång ett samarbete som stärker handeln i Sunne.

 

Vi lyckades hejda Linda under en av hennes språngmatcher till de deltagande butikerna för att ställa några frågor om den första Shoppinglördag, som infaller lördag 27 januari.

 

Vad hoppas du detta ska resultera i?

Att nya besökare och kunder ska upptäcka det som vi har att erbjuda i Sunne. Här möts man av personlig service och ett brett utbud med många specialaffärer; fiske, underkläder, böcker, inredning, retro, delikatessbutiker och mycket mer, och det vill vi berätta! Man behöver inte åka hela vägen till Karlstad.

Både Sunnebor och hotellgäster har efterfrågat längre öppettider på lördagar. Handeln i Sunne kommer – till en början –  förlänga löningslördagen. Vem vet, det kanske blir det varje lördag om det slår väl ut?  Nu när många av våra handlare, fik- och restaurangägare annonserar tillsammans ger det en större effekt. Förutom annonser i Sunnenytt, på webb, sociala medier, så annonserar vi även i Torsbybladet och Veckobladet (Hagfors – Munkfors) inför varje Shoppinglördag.


Drömmen är att det ska bli samma känsla som när Sunnetåget kördes. Ett myller av folk, både sunnebor och besökare. Folk drar folk! Vi vill ha kvar vårt fantastiska utbud, vem vill ha ett dött centrum? Målet är att öka handeln, så att vi även i framtiden kommer att ha ett levande centrum.

Förhoppningsvis kommer Shoppinglördag att kopplas ihop med olika aktiviteter i vårt fina centrum. Jag skulle bli glad om det arrangeras bil- och/eller epa-utställning, tävlingar och uppvisningar av våra olika föreningar, hoppborgar för barnen, uppträdande av artister, teater och dansgrupper, speakers corner. 

Tänk om Shoppinglördagen inte slutar klockan femton, utan fortsätter med danskvällar, bowlingturnering, ja det finns mycket vi kan göra tillsammans. Jag skulle vilja uppmana er som bär på ideér om aktiviteter att höra av sig till mig. Men visst vore det ett mervärde även för våra restauranger om de passar på att erbjuda öl-/ vinprovningar, matfestival, After shopping-erbjudanden? Vem vet, kanske till och med ett erbjudande om övernattning?

Hur ska butikerna locka hit kunder?

Passa på och sprida budskapet i sina sociala medier och via mejlutskick till sina kunder, tillsammans når vi tusentals potentiella kunder. Jag hoppas att dessa lördagar blir ett tillfälle för butikerna att vara kreativa i sin försäljning och ha erbjudanden, tävlingar, prova-på, leverantör på besök, jippo med mera.

Händer det något extra i Sunne dessa lördagar?

Jag har förhoppningar om att föreningar, lokala producenter, butiker utanför centrum och andra aktörer tar tillfället i akt och kommer in till centrum dessa lördagar, som sagt centrum ska myllra av liv.

Finns det några tankar om att köra Sunnetåget i samband med Shoppinglördag?

Om intresse finns, så självklart! Men det krävs sponsorer och projektledare i så fall.

Ballongsmällen var ett uppskattat inslag i Sunneyran som ägde rum i juli 2023 – är det något som kommer tillbaka?

De företag som var med på Ballongsmällen tyckte att det var ett bra jippo och kunderna uppskattade det – festligt och lite spännande när man smäller och ser rabatten. Det kommer att arrangeras fler gånger vid utvalda tillfällen.

Har du någon drömbutik som skulle vilja se öppna här i Sunne?

Nej, jag tycker att vi har ett bra utbud med ett brett sortiment. Det finns mycket att välja på och alltid det senaste inom heminredning och mode.

Saknar du något?

Jag hör av andra att det saknas butik för baby/ barnkläder.

I dagsläget finns ingen pub eller uteställe. Förr fanns ett brett utbud, alla åkte hit från grannkommunerna på party; Gästis, Köpis, Selma hotellet och Rottneros.
Personligen så önskar jag att man blåser liv i Kolsnäs och arrangerar danser, som på den gamla goda tiden. Då fanns både disco i grottan, disco i logen och dansband – något för alla åldrar. Matservering, chokladhjul, lotteri och “korvlucka”. En härlig stämning och det är lätt att bli nostalgisk.
Sunnemarten skulle kan utvecklas med flera knallar, större tivoli och varför inte köra två dagar.

Varför gör Sunnenytt denna satsning?

Vi vill på många olika sätt stötta den lokala handeln – alla företag är viktiga och vi vill ha kvar dem alla. I december gjorde Sunnenytt en affisch med “Tack för att du handlar i Sunne”, den sattes upp i alla butiker och matställen.
Vi annonserade även budskapet och det gjordes reportage i både Sunnenytt och i Fryksdalsbygden.

Jag sitter med i styrelsen på Mitt Sunne och Företagarna, där medlemmarna har framfört att “vi måste göra något för att få igång Sunne igen”.

Shoppinglördag är en sådan satsning som får butikerna och restaurangerna att synas tillsammans i ett kraftfullt sammanhang. Sunnenytt erbjuder rabatt till samtliga medverkande annonsörer. Ypperligt tillfället att berätta om aktuella produkter och erbjudanden. Dessutom stärker vi upp annonseringen i tidningen med möjlighet att synas på sunnenytt.se vilket är ett sätt att nå ännu fler. Sociala medier är också ett verktyg som sprider informationen på ett effektivt sätt. Tillsammans är det lättare att göra skillnad.

 

Harold driver butiken Abbas, som i dagarna hade treårsjubileum och har många nyheter på gång, satsar på nya koncept.

”För dig som vill njuta i all lugn och ro av en kopp kaffe medans vi grundar livets cykelfrågor.”

Några citat från handlare i Sunne om kommande Shoppinglördagar

”Klart man ska vara med när det äntligen händer något!”

”Ett bra koncept att synas tillsammans”

”Vi måste hjälpas åt – tillsammans är vi starka”

”Viktigt att hålla ihop och hjälpa varandra i dessa tuffa tider”

”Hoppas få många nya kunder”

”Kul om vi kan hitta på med aktiviteter och tävlingar på Shoppinglördagarna”

Läs mer och se butikerna som har extraöppet på Shoppinglördag här

Text : Katarina Gåsste
Foto: Annika Bergh och Linda Isaksson